“Seks, ljubezen in turbofolk” - zmagovalna kombinacija v Motovunu

Na filmskem festivalu v Motovunu je glavno nagrado, propeler Motovuna, dobil film La demora (Zamujanje) urugvajskega režiserja Rodriga Plae. Nagrada bauer za najboljši film v regiji je pripadla filmu Klip mlade srbske režiserke Maje Miloš.

Prizor iz filma Klip režiserke Maje Miloš
Prizor iz filma Klip režiserke Maje Miloš 

MOTOVUN> Nagrade so podelili v sredo ob zaključku festivala. Nagrado FIPRESCI je dobil film Play (Igra) švedskega režiserja Rubena Östlunda, nagrado za najboljši kratki film pa nizozemski film Elephant Feet (Slonove noge) režiserja Dana Geesina.

Urugvajski film La demora je bil nagrajen zaradi svoje humanosti in nežnosti ter ekspresivne in čustvene zgodbe o družinski ljubezni, ki izkazuje izrazito sveže režijske pristope. Film je zgodba o senilnem očetu, ki nenehno pozablja stvari, njegova hči Maria pa mora za vse skrbeti sama. Nagrajenca je izbrala žirija v sestavi Simon Perry, Jagoda Kaloper in Ruth Bradley.

Debitantski film srbske režiserke Miloševe Klip je nagrado bauer, kot piše v obrazložitvi, dobil za izjemno avtentičnost in avtorsko brezkompromisnost pri obravnavanju psiholoških travm aktualne tranzicijske stvarnosti. Film, ki ga je režiserka opredelila kot “seks, ljubezen in turbofolk”, prikazuje svet vinjenih in drogiranih najstnikov na robu beograjskega predmestja.

V izboru za nagrado bauer je premagal hrvaški film Ljudožder vegetarijanac (Ljudožerec vegetarijanec) Branka Schmidta in slovenski film IzletNejca Gazvode.

STA


Najbolj brano