Še več čarobnosti in srčnosti kot lani

V četrtek, petek in soboto se je gozdič v Gračišču drugo leto zapored spremenil v očarljivo pravljično deželo, kjer so obiskovalca festivala HISTeRIA na vsakem koraku nagovarjali najrazličnejši ustvarjalci: glasbeniki z vseh koncev sveta, duhovita rožnata bitja, policisti z nadčloveško dolgimi nogami, roboti ...

Matija Solce med soustvarjanjem petkovega programa Foto: Andraž Gombač
Matija Solce med soustvarjanjem petkovega programa Foto: Andraž Gombač

GRAČIŠČE> Včeraj, dan po sobotnem izteku festivala, zgrajenega na domišljiji in prostovoljstvu ter dodobra napolnjenega z dobro voljo, smo za vtise pobarali idejnega očeta in vodjo, lutkarja in glasbenika Matijo Solceta: “Presenetila me je dodatna pozitivna energija. Festival je presegel tudi moja pričakovanja. Bal sem se, da bo po lanskem krasnem začetku izgubil čarobnost, pa je bilo te še več. Letošnji festival je bil še bolj srčen kakor lanski. Navdušili so me tudi obiskovalci - zelo pozorno so spremljali program.”

Podatkov o številu obiskovalcev nima, ocenjuje pa, da se je vsak dan na prizorišče zgrnilo tisoč in več ljudi. Bo HISTeRIA, ki organizatorje seveda zelo izčrpa, v Gračišču rajala tudi prihodnje leto? “Sprva sem bil načeloma proti temu,” priznava Solce, “po takem uspehu pa se mi zdi skoraj nemogoče, da je ne bi bilo. Ampak odločitev bo padla šele čez čas, ko si vsi odpočijemo in dobro razmislimo. Festival je organizacijsko res naporen. Zadnji mesec skoraj nisem spal.”

Kot eno pomembnejših vrlin druženja poudarja medsebojno oplajanje udeležencev: “Ustvarjalci z najrazličnejših koncev sveta in najrazličnejših področij in glasbenih zvrsti, letos na primer tudi iz etna in elektronike, se srečujejo, spoznavajo, ustvarjajo nove skupine, nove projekte, nekateri ostanejo v stiku tudi po festivalu ...”

V lepem spominu mu bo ostal tudi sobotni jutranji pohod na bližnjo vzpetino Lačna, odkoder si je kakšnih sto pohodnikov ogledalo sončni vzhod, hvaležen je domačinom, ki so festivalu priskočili na pomoč, mu odstopili svoje posesti in prostore ter zagnano pomagali pri organizaciji, še kar dobro pa se je izšlo tudi rogoviljenje koprske tovarišije v prvi noči. “Očitno razočarani in jezni, ker ni bilo žura, so razbili nekaj festivalskih prizorišč in pobegnili,” pravi Solce. “A nam jih je uspelo izslediti. Vrnili so se in se na samem festivalu z odra javno opravičili za svoje početje, ki nas je seveda prizadelo. Pohvalno je, da so prevzeli odgovornost.”

ANDRAŽ GOMBAČ


Najbolj brano