Scorsesejev Hugo z enajstimi nominacijami vodi v lovu na oskarje

Ameriška akademija filmskih umetnosti in znanosti je enajst nominacij za zlate kipce podelila filmu Hugo producenta in režiserja Martina Scorseseja. V skladu s pričakovanji je deset nominacij pobral tudi črno-beli nemi film The Artist (Umetnik) francoskega režiserja Michela Hazanaviciusa.

Martin Scorsese je leta 2007 prejel oskarja za najboljšo režijo v filmu Dvojna igra Foto: Mike Blake
Martin Scorsese je leta 2007 prejel oskarja za najboljšo režijo v filmu Dvojna igra Foto: Mike Blake

LOS ANGELES> Poleg filmov Hugo in Umetnik, slednji je dobil tri zlate globuse, lahko na pozlačene kipce 26. februarja računa še film Potomci, ki je prav tako pobral zlati globus.

Letos je zaradi spremenjenih pravil v igri za najboljši film devet filmov. Nova pravila določajo, da je lahko nominiranih med pet in deset filmov, ki jih mora na vrh seznama uvrstiti najmanj pet odstotkov članov akademije.

Woody Allen, Steven Spielberg in Terrence Mallick v tekmi za oskarja

Za najboljšega so tako nominirani tudi film o temnopoltih služkinjah z ameriškega juga Služkinje, romantična zgodba v režiji Woodyja Allena Polnoč v Parizu, film o športnem menedžerstvu Zmagovalec z Bradom Pittom v glavni vlogi, pravljica o konju iz prve svetovne vojne Grivasti vojak, drama na temo terorističnih napadov na ZDA Extremely Loud & Incredibly Close ter meditativna družinska kronika Drevo življenja.

Kdo bo najboljši igralec?

V tekmi za oskarja za najboljšo moško vlogo sta Brad Pitt (Zmagovalec) in George Clooney (Potomci), nominirani pa so tudi Demian Bichir iz drame o družini priseljencev Boljše življenje, dobitnik zlatega globusa Jean Dujardin (Umetnik) in Gary Oldman iz vohunskega filma Tinker Taylor Soldier Spy.

Michelle Williams upa na oskarja za upodobitev Marilyn Monroe

Večjih presenečenj ni bilo niti v kategoriji glavnih ženskih vlog, kjer je nominacijo za upodobitev nekdanje britanske premierke Margaret Thatcher (Železna lady) prejela dobitnica zlatega globusa Meryl Street v kategoriji dramskega filma. Dobitnica zlatega globusa v kategoriji muzikala ali komedije Michelle Williams lahko računa tudi na oskarja za vlogo v filmu o življenju igralke Marilyn Monroe (My Week With Marilyn).

Nominacijo je dobila tudi Glenn Close, ki v filmu Albert Nobbs igra žensko na Irskem v 19. stoletju, ki se preživlja preoblečena v moškega služabnika. V skladu s pričakovanji sta bili nominirani tudi Viola Davis (Služkinje) in Rooney Mara (Dekle z zmajskim tatujem).

Bo Christopher Plummer najstarejši dobitnik oskarja?

Za oskarja za stransko moško vlogo se poteguje Christopher Plummer (Beginners), ki bo v primeru uspeha pri 82 letih postal najstarejši dobitnik igralskega zlatega kipca v zgodovini. Med nominiranci pa so še Kenneth Branagh (Moj teden z Marilyn), Jonah Hill (Zmagovalec), Nick Nolte (Bojevnik) in Max von Sydow (Extremely Loud & Incredibly Close).

Nominacije za stranske ženske vloge so pripadle Ovtaviji Spencer (Služkinje), Berenice Bejo (Umetnik), Jessici Chastain (Služkinje), Janet McTeer (Albert Nobbs) in Melissi McCarthy (Družice).

Hud boj se obeta tudi pri oskarju za režijo

Umetnik je v igri tudi za oskarja za režijo (Michel Hazanavicius), poleg njega pa še Alexander Payne (Potomci), Martin Scorsese (Hugo), Woody Allen (Polnoč v Parizu) in Terrence Malick (Drevo življenja).

Med peterico nominirancev za tujejezičnega oskarja so belgijski Bullhead, kanadski Monsieur Lazar, izraelski Footnote, poljski In Darkness ter iranski A Separation (Nader in Simin se ločujeta), ki je tudi dobitnik zlatega globusa.

STA


Najbolj brano