Schwentnerjeva nagrada Mariju Mavru

Slovenski knjižni sejem se je tradicionalno začel s podelitvijo nagrad. Schwentnerjevo nagrado so podelili tržaškemu založniku in uredniku Mariju Mavru. Nagrado za najboljši literarni prvenec je prejela Katja Perat za pesniško zbirko Najboljši so padli, nagrado za mladega prevajalca pa Stana Anželj.

Marij Maver (levo) na lanskih premskih srečanjih
Marij Maver (levo) na lanskih premskih srečanjih 

LJUBLJANA>Marij Maver (1937) je zgleden lik slovenskega kulturnika v zamejski skupnosti, ki igra vidno vlogo v manjšinskem javnem življenju. Žene ga predanost slovenstvu, predvsem pa velik čut odgovornosti, s katerim se loteva vsake pobude ter jo spremlja kritično, če je treba tudi odklonilno in brez znakov omahovanja, piše v obrazložitvi nagrade.

Urednikoval je Mladiki, najstarejšo slovensko revijo

Svoji literarni ustvarjalnosti se je že zgodaj odrekel zato, da bi se z večjo intenzivnostjo posvetil organiziranju raznih pobud na področju kulture, politike, založništva. Že od vsega začetka je sodeloval v Slovenskem kulturnem klubu, ki je zaživel pod mentorstvom Jožeta Peterlina v 50. letih minulega stoletja v Trstu.

Največje zasluge si je Maver, kot piše v obrazložitvi, pridobil z delom na prosvetnem in založniškem področju. Leta 1976 je prevzel uredništvo revije Mladika, ki je pod njegovim vodstvom postala konstanta v slovenskem zamejskem kulturnem prostoru in danes ob 50-letnici predstavlja najstarejšo slovensko revijo. Leta 1972 je dal pobudo za literarni natečaj, ki ga revija razpisuje že 40 let. Leta 2003 je sprožil zamisel o skupnem nastopu zamejskih založb Mladika, ZTT in Novi Matajur na knjižnem sejmu v Ljubljani pod geslom Slovenska knjiga v Italiji. Med drugim je skrbel je tudi za to, da so izhajali zborniki študijskih dni Draga.

STA


Najbolj brano