Sanje se niso razblinile

Festival Sanje v Medani se je letos skrčil na tridnevno dogajanje, proračun pa na tretjino. Prizorišči ostajata dve: Medana in Šmartno. Letos so moči za festival strnili občina Brda, založba Sanje in agencija Jota, KUD Opoka iz Medane je (za letos) izstopil.

 Foto: Klavdija Figelj
Foto: Klavdija Figelj

ŠMARTNO> “Upamo, da bo letošnji festival prinesel nekaj tistega duha, ki povzdiguje poezijo, pooseblja njeno bistvo,” je uvodoma dejal Rok Zavrtanik iz založbe Sanje ter s tem napovedal otvoritveni večer, ki bo v četrtek na Gradnikovi domačiji v Medani, posvečen poeziji dveh velikih pesnikov; Mili Kačičevi kot eni naših največjih liričnih pesnic in Srečku Kosovelu. Nastopili bodo pesniški interpreti ter Simbolični orkester, ki jih je Zavrtanik predstavil kot skupino vrhunskih virtuozov, kot glasbeni presežek. Na uvodnem večeru bodo gostili tudi nagrajence Župančičeve frulice ter se s tem poklonili ustvarjalnemu potencialu otrok.

V nadaljevanju bodo predstavili knjige Ricka Harscha Kramberger z opico, Petra Amaliettija Eden za vse ter roman Carmen L. OvenSprehajalka gospodovega psa, z diapozitivi bo svojo novo knjigo Sledi v pesku predstavila tudi domačinka Magda Reja.Pesnik Andraž Polič, ki trenutno živi v Pragi, prireja Sonofonetični večer: Poezija in glasba treh mest (Ljubljana, Praga; New York), posebnegapoklona bo deležen tudi Matjaž Kocbek s svojo modernistično liriko.

Med koncerti so napovedali kantavtorski večer Boštjana Narata, ustanovitelja skupine Katalena, etno koncert skupine Vruja, glasbeni performans Brdonč in DJ Maxell, nastop dua, ki ga sestavljata Gorazd Lampe in Matjaž Švagelj ter nastop violončelistov, udeležencev delavnice pod vodstvom Aleksandra Sluge.

Otrokom so namenjene ustvarjalne delavnice, pripovedovali jim bodo pravljice, na sporedu bo projekcija francosko-italijanskega celovečernega animiranega filma Hiša pravljic ter animiranega filma Skrivnost iz Kellsa: lutkovna predstava Metuljček in metuljčica gledališča LG Labirint in v režiji Saše Jovanoviča.

Vesel sem, da je festival obstal; da smo dobili programsko formulo,” je dejal Franjo Polanc iz agencije Jota. Program je predstavil v dveh sklopih, in sicer v sklopu, kjer sta proza in poezija in drugem, v katerem je Šmartno - pravljična vas. Pravljična vas za otroke se bo prevešala v prozo in poezijo, se mešala z glasbo, ki bo pretežno akustična, etno, in avtorska. Novost je brezplačni pravljični avtobus, ki bo vozil na relaciji Nova Gorica - Šmartno.

Občina je za festival prispevala 5000 evrov, celoten proračun pa znaša približno 11.000 evrov, kar je trikrat manj kot so za festival v založbi Sanje namenili lani in predlanskim. “Žal ta investicija letos v založbi ni prišla v poštev, osebno verjamem, da ima ta prireditev ogromen potencial, ki ga bo treba s skupnimi močmi še izkoristiti.” je zaključil Zavrtanik.

KLAVDIJA FIGELJ


Najbolj brano