Sanja v italijanščini

“Pojem v angleščini, sanjam v italijanščini.” S temi besedami je večni šarmantnež Steven Patrick Morrissey začel petkov koncert v Gradežu. Nanizal je tako skladbe iz svoje solo kariere kakor tiste iz kratkega, a zelo pomembnega obdobja z zasedbo The Smiths, ko sta s kitaristom Johnnyjem Marrom tlakovala pot sodobnemu indie rocku.

Morrissey grozi z upokojitvijo. Zakaj že?! Foto: Biljana Pavlović
Morrissey grozi z upokojitvijo. Zakaj že?! Foto: Biljana Pavlović

GRADEŽ>Morrissey je s koncertom v Gradežu sklenil svojo kratko italijansko turnejo in odprl Grado festival ospiti d'autore, ki bo julija gostil še Ala Jarreauja, Damiena Ricea in Simple Minds. Na slikovitem prizorišču ob morju, na jezu Nazario Sauro, velikem kakor ploščad na koprskem Ukmarjevem trgu, se je zbralo dobrih tisoč ljudi, prve vrste pa so polnili najbolj goreči oboževalci, ki so glasbeniku na turneji zvesto za petami.

Redko kateri ustvarjalec se namreč lahko ponaša s tako zvesto bazo oboževalcev, ki svojega glasbenega idola častijo skorajda kot božanstvo. Na spletu zasledimo številne forume, bloge, kjer častilci pišejo o naj-manjših podrobnostih s turneje (od tega, kolikokrat si je preoblekel srajco, do njegovih številnih izjav na koncertih).

Morrissey se je že na začetku koncerta rokoval z oboževalci v prvih vrstah, ti so mu hiteli podajati pisemca, nekaj pa se jih je želelo tudi povzpeti na oder. Po angažirani skladbi Meat is murder je dal besedo tudi fenom. Izzival jih je z vprašanjem, kdo je pred kratkim umrl, a je namesto odgovorov dobil niz čustvenih izjav o pomenu njegove glasbe.

Morrissey je dobro uro in pol dolg koncert začel smithovsko, s skladbo How Soon is Now, občinstvo pa je popolnoma razvnel že z drugo skladbo You Have Killed Me, ki jo je posvetil nesprijaznjenemu italijanskemu disidentu Pier Paolu Pasoliniju, ki ga glasbenik zelo ceni in mu je v nekaterih pogledih zelo soroden - aktivno motrenje družbeno-politične realnosti, poezija in domnevna, nedeklarirana homoseksualnost.

Občinstvo je še zelo razveselil z Every day is like Sunday in Let me kiss you, ko je na trenutke s petjem preglasilo Moza, kot ga imenujejo feni. Po uri in pol koncerta je odkorakal z odra, kaj kmalu pa se je moral vrniti, saj je občinstvo terjalo dodatek. Večer je sklenil s smithovsko nežno “uspavanko” I know it's over.

Pred kratkim je Morrissey napovedal, da si bo po letošnji turneji vzel daljši odmor, tako da je bil koncert v Gradežu “zadnja” in najbližja priložnost za mu prisluhniti v živo. O ponovnem združenju z The Smiths, prepovedanemu snu oboževalcev, pa je nedavno dejal: “Raje bi pojedel svoje testise, kot se ponovno združil s Smithsi.”

BILJANA PAVLOVIĆ


Najbolj brano