Saks v mestu

Danes se v Novi Gorici začenja 16. mednarodno srečanje saksofonistov v Sloveniji. Udeleženci se bodo učili na mojstrskih tečajih, v mestu in okolici pa bodo za dobro glasbeno vzdušje poskrbeli s koncerti.

Med mentorji na letošnji poletni šoli, ki bo potekala v sklopu festivala, bosta tudi Phillipe Geiss  in Jean - Denis Michat
Med mentorji na letošnji poletni šoli, ki bo potekala v sklopu festivala, bosta tudi Phillipe Geiss in Jean - Denis Michat  

NOVA GORICA> Mesto bo s saksofonisti dihalo teden dni: čez dan bo 30 mladih saksofonistov, ki letos prihajajo iz Slovenije, Hrvaške, Srbije, Makedonije, Francije in Poljske, sodelovalo na mojstrskih tečajih, vsak zvečer (razen nedelje) pa se bo na različnih lokacijah odvijal festival.

Nazaj k francoski šoli

Umetniški vodja mednarodnega srečanja je (že deveto leto zapored) Matjaž Drevenšek, ki je naznanil, da se bo srečanje odvijalo v pod geslom “nazaj k novi francoski šoli.” Na mojstrskih tečajih bodo namreč poučevali trije mentorji, neposredni “potomci” znamenite francoske šole saksofona, ki se ponaša s 130- letno tradicijo. To so Phillipe Geiss, ki je profesor na strasburškem konservatoriju in eden prvih glasbenikov francoske šole, ki je oblikoval svoj lasten “crossover” stil med klasično in improvizirano glasbo; Jean - Denis Michat, ki deluje kot profesor v Lyonu in sodi med “top 10” klasičnih saksofonistov in je tudi izjemen avtor sodobne glasbe ter Nicolas Prost, tip virtuoza mlajše generacije, za katerega so številni skladatelji napisali skladbe, kajti znan je po tem, da zanj nič ni pretežko. Trem Francozom se pridružuje še Goran Tudor s Hrvaške, eden najzanimivejših predstavnikov zagrebške akademije, ki deluje na konservatoriju v Splitu in na akademiji v Novem sadu. Seveda bo kot mentor sodeloval tudi umetniški vodja srečanja Matjaž Drevenšek, sicer profesor za saksofon na ljubljanski Akademiji za glasbo, solist in komorni glasbenik, član Zagrebškega kvarteta saksofonov in drugih zasedb.

Izkušnje prejšnjih let so nam pokazale, da se udeleženci radi udeležujejo tečajev pri različnih profesorjih, zato smo omogočili, da vsak udeleženec lahko obišče tečaje pri vsakem od mentorjev,” je dejal Drevenšek. To sicer pomeni, da bo vsak mentor poučeval vsaj devet ur na dan, zvečer pa morebiti igral še ne koncertih, a tako je pač na takšnih srečanjih.

Festival za vse

Nocoj bo na Bevkovem trgu nastopil Big Bend GD Nova pod vodstvom domačina Anžeta Vrabca, gost večera na saksofoniu bo Philippe Geiss, jutri se bo v Frančiškanskem samostanu na Kostanjevici predstavil duet Michat - Prost, v petek bo koncert v dvorani Glasbene šole, kjer bo nastopil nagrajenec lanskega srečanja saksofonistov Oskar Laznik, v soboto pa se obeta predstavitev domačih sadežev progresivnega disharmoničnega eksperimentalnega jazz tria z imenom Brdonč Trans Trio, ki so se srečali pri Kombu Zlatka Kaučiča.

Prihodnji ponedeljek se karavana saksofonistov seli na grad Kromberk, kjer bo nastopil kvartet 4SAXESS, ki so ga ustanovili Lev Pupis, Oskar Laznik, Primož Fleischman in Dejan Prešiček na podiplomskem študiju v Parizu. V torek pa se bo srečanje sklenilo v velikem slogu, in sicer z nastopom udeležencev v veliki dvorani Kulturnega doma ter s koncertom vseh mentorjev, ki ga bo moč slišati v amfiteatru gradu Kromberk. Mednarodno srečanje saksofonistov, ki je po besedah direktorice Kulturnega doma Pavle Jarc v vseh teh letih pridobilo na ugledu doma in v tujini, poteka v organizaciji tukajšnjih Kulturnega doma in Glasbene šole. Njen ravnatelj Mykhaylo Madan je poudaril pomembnost srečanja, saj veliko prispeva tako k poučevanju kot k popularizaciji tega inštrumenta, ki je bil v glasbenih šolah do nedavnega zapostavljen. “Letos smo začeli s poučevanjem jazz saksofona in naval je tolikšen, da ne bomo uspeli sprejeti vseh,” je trditve o vse večji popularnosti saksofona podkrepil Madan.

KLAVDIJA FIGELJ


Najbolj brano