SSG izpod trojčka pod dvojček

Umetniško vodenje tržaškega gledališča bo predvidoma do konca leta 2013 v rokah dramaturginje Diane Koloini, njen svetovalec pa bo do 1. decembra letos igralec Danijel Malalan, so sporočili iz osrednje zamejske kulturne ustanove.

Diana Koloini Foto: STA
Diana Koloini Foto: STA

TRST> Upravni svet Slovenskega stalnega gledališča (SSG) je Diano Koloini - nasledila bo trojico Boris Kobal, Sergej Verč in Jaša Jamnik - izbral med kar 15 kandidati, ki so se bili prijavili na razpis.

“Bila sem že dramaturginja v novogoriškem gledališču in v ljubljanski Drami, zadnji dve leti pa sem vodja programa za gledališče in ples v Cankarjevem domu. Na razpis za umetniško vodenje SSG sem se prijavila, ker se želim vrniti v gledališče. Delo v kulturnem centru namreč poteka drugače kakor v gledališču. Poleg tega mi je SSG kot Primorki po rodu eno najljubših gledališč že iz otroštva,” je za Primorske novice tik pred odhodom na gledališki festival v Avignonu dejala dramaturginja. Privlači jo tudi kraj, v katerega se odpravlja službovat: “Trst je mesto na meji, kjer Slovenci živijo v manjšini in imajo resda težave, a je tudi živo, vznemirljivo, multikulturno, dvojezično mesto, ki ustvarjalcu ponuja izzive.”

Njeni predhodniki so med ustvarjanjem gledališke ponudbe stavili tako na poudarjanje slovenstva kakor na odpiranje v italijanski prostor. “Sama bi rada združevala oboje: SSG je slovensko gledališče in tako mora ostati, a v sodobnem svetu je nemogoče živeti, ne da bi se povezoval z drugimi kulturami.” Je pa SSG tudi gledališče, v katerem so se mnogi opekli. Koliko poguma je torej potrebnega za prevzem krmila? “Pogum je potreben za vsako ustvarjalno dejanje,” odgovarja Diana Koloini. “Poleg tega delo v gledališču ni v nobenem pogledu lagoden posel.”

Sodelovanje z Danijelom Malalanom ji je ponudilo vodstvo gledališča. “Povedali so mi, da SSG potrebuje nekoga, ki ga bo začel voditi takoj. Jaz pa imam še delovne obveznosti v Cankarjevem domu. V Trstu bom začela delati 1. oktobra. Program prihajajoče sezone je postavila že prejšnja trojica, a sem ga videla šele pred petimi dnevi. Rečem lahko le, da bo potreben nekaterih dopolnitev in morda tudi popravkov.

Drži, osnovni program je oblikovan in novo vodstvo se je pri starem že pozanimalo, kateri dogovori z gostujočimi ustvarjalci so dokončni in katere je treba še dodatno definirati, dodaja Danijel Malalan, ki se je prav tako prijavil na razpis za umetniško vodenje SSG in zatem sprejel ponujeno mesto pomočnika Diane Koloini. Dogovoril se je za sodelovanje do 1. decembra, v gledališču pa je pripravljen ostati tudi dlje, če bo potrebno. “Čeprav sem igralec, me že dolgo zanima organizacijsko delo v gledališču, saj sem prepričan, da ob umetniških danostih javne inštitucije in neprofitne organizacije potrebujejo tudi dodatno strokovno usposobljen kader na področju ekonomsko-poslovnih ved,” pojasnjuje. “Zato sem tudi vpisal študij na Fakulteti za management v Kopru in že opravil vse izpite. Sem pred diplomo. Znanci me sprašujejo, ali odslej torej ne bom več igral. Bom, seveda bom. Igralstvu se ne mislim odreči.”

O delu prejšnjih umetniških vodij SSG Marka Sosiča, Primoža Beblerja in trojčka Kobal, Verč, Jamnik ima svoje mnenje, a ga želi obdržati zase. Prav tako nerad govori o natančnejši podobi prihajajoče sezone - pa ne zato, ker bi hotel kaj prikrivati, poudarja, temveč ker je še marsikaj treba doreči. Vse bo predstavljeno na uvodni tiskovni konferenci, dodaja. “Lahko pa napovem, da bo sezona v znamenju 110-letnice dramatičnega društva v Trstu. Iščemo tudi nove prijeme, ki ne bodo ostali le pri programu SSG, ampak bodo izkoristili zmogljivosti celotne stavbe Kulturnega doma.”

ANDRAŽ GOMBAČ


Najbolj brano