S starimi časi - naprej!

Slavko Ivančić ni potegnil črte, marveč je prevzel precej zahtevno nalogo. Kot umetniški vodja festivala je nosil velik del odgovornosti za to, da Melodije morja in sonca postanejo spet primorske, da pritegnejo občinstvo in postrežejo s kakovostno glasbo. Skratka - da se MMS vrne tja, kjer je nekdaj (že) bil. Naključja gor ali dol - zmagovalna pesem nosi naslov Za stare čase.

Polona Furlan, Irena Vrčkovnik, Enzo Hrovatin, Nuša Derenda in Eva Boto - zmagovalci 32. festivala Melodije morja in sonca Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Polona Furlan, Irena Vrčkovnik, Enzo Hrovatin, Nuša Derenda in Eva Boto - zmagovalci 32. festivala Melodije morja in sonca Foto: Tomaž Primožič/Fpa

PORTOROŽ>“Drži, naslov moje skladbe je malo nostalgičen, tako kot je ta festival,” je v vrvežu po koncu 32. festivala Melodije morja in sonca smejoča se in žareča povedala zmagovalka festivala, Nuša Derenda. In pristavila, da je tokrat imele precej več treme, kot pred trinajstimi leti, ko je na oder “melodij” stopila kot debitantka. Leto kasneje je zapela Boginjo, leta 2000 pa Ne kliči me znova. In s skladbama, ki sta ju napisala Matjaž in Urša Vlašič, avtorja vseh njenih večjih uspešnic in tudi nove zmagovalke MMS, zasedla drugi mesti.

Nagrajenci 32. festivala Melodije morja in sonca: Velika nagrada: Za stare čase - Nuša Derenda; nagrada strokovne žirije za besedilo: Polona Furlan - Taka kot sem; nagrada strokovne žirije za aranžma:Martin Štibernik - Nostalgico ritmo; nagrada strokovne žirije za glasbo:Enzo Hrovatin Nostalgico ritmo; nagrada strokovne žirije za izvedbo:Irena VrčkovnikIl tempo passato; nagrada strokovne žirije za obetavnega izvajalca oz. avtorja: Eva Boto.

Pred dvanajstimi leti je pevko iz Brežic premagal le Slavko Ivančić, ki je takrat slavil s Črto. Tokrat je bil zadolžen za umetniško vodstvo festivala. Ker ima rad nove izzive, pravi, da se je v tej vlogi počutil kot riba v vodi, a obenem priznava - ni bilo lahko: “Spopasti smo se morali z dediščino obdobja, ko je imel Melodije morja in sonca pod okriljem Stojan Auer, kar bi vsi najraje pozabili, pa tudi dveletna pavza ni stvar, ob kateri bi lahko človek le zamahnil z roko. Festivalu je bilo treba vrniti kakovost, prepoznavna imena ter zanj vzbuditi zanimanje tudi pri občinstvu. In z navezo Avditorij, Radiotelevizija Slovenija in Občina Piran, ki je že v preteklosti krojila svetla leta tega festivala, nam je to uspelo,” je zadovoljen Ivančić, ki pravi, da je bil festival tokrat tak, kot si ga je želel. “Vzdušje je med nastopajočimi bilo neverjetno. Nobene tekmovalnosti - le veselje in lahkotnost, na kratko povedano - primorskost. To je tisto, kar je festival v preteklosti izgubil, zdaj pa smo mu to vrnili,” je prepričan, in kot argument navede tisto, kar je v hipu opazil vsakdo, ki je prišel na festival - Avditorij je bil poln do zadnjega kotička. In kako naprej? Ivančić ima že nekaj idej za prihodnje leto, prva med njegovimi željami pa je da bi pevce spremljal orkester: “To bi zagotovo pomenilo še en preskok v življenju festivala.”

Letošnje Melodije morja in sonca, na katerih smo slišali 14 skladb, so bile svojevrsten preskok tudi za Polono Furlan, ki se je lani vrnila na glasbeno prizorišče, iz Avditorija pa odšla kot avtorica najboljšega besedila. “Res sem vesela, besedil ne pišem ravno vsak dan, tako da sem ob tej nagradi tudi res prijetno presenečena,” je povedala Polona, ki navdih za svoja besedila največkrat najde v neke vrste dnevniku: “Pogosto si zapisujem razmišljanja, ki se mi utrnejo, drobne zabeležke o občutjih. In običajno prav tam najdem navdih za pesem,” je pojasnila in med smehom dodala, da ima v predalu še kar nekaj skladb, ki čakajo na pravi trenutek.

Kar nekaj let pa se je - prav tako v predalu - medila skladba Nostalgico ritmo. Njen avtor Enzo Hrovatin, ki je zmago na Melodijah morja in sonca večkrat okusil s skupino Faraoni, je tokrat strokovno žirijo prepričal kot solist. Nostalgico ritmo je prejela dve nagradi - za najboljšo glasbo in najboljši aranžma. Melodijo je, tako kot besedilo napisal Enzo sam, pod aranžma pa se podpisuje Martin Štibernika. “Presenečen in presrečen sem bil že, ko so skladbo sprejeli na festival, nagrade pa res nisem pričakoval. Razumem jo kot veliko priznanje in kot spodbudo za naprej, ” je o nagradi razmišljal Hrovatin, ta večer edini, ki je zapel v italijanskem jeziku, in dodal: “Ko poln Avditorij zaploska, je to poseben občutek - intravenozno veselje.”

Pri izboru zmagovalca so imeli enakovreden delež glasovi strokovne žirije, glasovi občinstva v Avditoriju, televizijskih gledalcev in gledalk in radijskih postaj. Občinstvo v Avditoriju je največ točk namenilo skladbi Dvigni mi krila, ki jo je zapela Eva Boto, televizijski gledalci so za svojo zmagovalko izbrali Za stare čase in Nušo Derenda, glasovi radijskih postaj so dvanajstico prisodili Matjažu Jelenu in skladbi Med spomini Pirana, strokovna žirija pa je največ točk namenila pesmi Nostalgico ritmo, ki jo je zapel Enzo Hrovatin.

Tudi Gaber Radojevič, avtor besedila in glasbe za pesem Dvigni mi krila, ki jo je zapela debitantka festivala Eva Boto, ni skrival veselja. Skladbo, ki je zasedla drugo mesto, je napisal že pred časom. “Skladbo, za katero sva aranžma naredila skupaj z Leo Sirk, sem poslal Evi, ki je bila navdušena že ob prvem poslušanju. Upala se je sprejeti komad, ki je precej drugačen od tega, kar sicer slišimo pri nas. Šli smo v svojo smer, zato sem nad izidom res prijetno presenečen,” pravi Radojevič.

Primorski pečat je nosila tudi tretje uvrščena skladba. Il tempo passato, ki jo je Irena Vrčkovnik zapela tako prepričljivo, da je dobila nagrado za najboljšo izvedbo, sta “zakuhala” Leon Oblak in Marino Legovič. In prav primorskost v vseh smislih je razveselila tudi Tulia Furlaniča, ki je nastopil s skladbo Najboljša pesem in zasedbo Kr' en brass Bend. “Festival je dobil nazaj svojo dušo,” je prepričan. “Odkar sem se leta 1996 vrnil v Slovenijo, pa sem se v tem času udeležil kar precej festivalov, takega vzdušja še nisem doživel. Zame je nocojšnji festival zmaga slovenskih avtorjev in izvajalcev. Vse čestitke Slavku Ivančiću, ki mu je uspelo motivirati avtorje, da so k sodelovanju povabili najboljše izvajalce slovenske pop glasbe,” je še povedal nekdanji Kameleon, ki je prepričan, da je tokratni festival prinesel precej dobrih skladb. “Pesem Daj, daj, daj, ki jo je zapel Danilo Kocjančič, bo radijski hit. Je igriva, poletna, ob vsem tem pa tudi kakovostna. Zagotovo se bo prijel tudi Slon Rudija Bučarja pa vse tri zmagovalne. Mislim, da bo na radijskih valovih slišati tudi naš komad - navsezadnje je Najboljša pesem.” Drago Mislej-Mef, ki je napisal največ zmagovalnih besedil na Melodijah morja in sonca je s tokratnimi festivalom skoraj popolnoma zadovoljen. “Dobro so se odrezali avtorji, izvajalci, glasbeniki, in organizatorji. Le za žirije radijskih postaj tega ne bi mogel reči. Skladbi Nostalgico ritmo, ki je bila nedvomno med najbolj kakovostnimi, povrh vsega pa je tudi najbolj mediteranska, niso glasbeni uredniki prisodili niti ene točke.”

Pripomba vredna razmisleka, prav tako kot tudi opazka, da bo festival še bolj prijazen in boljši, če bodo v Avditoriju poskrbeli za boljši zvok. Glasbeni festival tudi brez tega ne more ...

MAKSIMILJANA IPAVEC


Najbolj brano