S kulturo se upiramo banalizaciji

Pesnik in kulturni delavec iz Benečije Viljem Černo, Dekliška vokalna skupina Bodeča neža in filmski producent Igor Prinčič so prejemniki nagrad, ki sta jih ob kulturnem prazniku podelili krovni organizaciji Slovencev v Italiji.

V kulturnem programu so nastopili številni ljubiteljski ustvarjalci: od pevcev, glasbenikov do igralcev   Foto: Fotodamja@N
V kulturnem programu so nastopili številni ljubiteljski ustvarjalci: od pevcev, glasbenikov do igralcev  Foto: Fotodamja@N

TRST > Osrednja slovesnost je bila v Tržaškem kulturnem domu, slavnostni govornik Marko Sosič pa je poudaril, da je prav kultura najmočnejše sredstvo upora proti vsem poskusom banalizacije naših življenj.

Proslavo, ki so jo naslovili ArTSprehod, je režiral Danijel Malalan, v njej pa osrednjo vlogo namenil slovenski ustvarjalnosti v Trstu: od škofa Petra Bonoma, Primoža Trubarja, Dragotina Kettje, Srečka Kosovela, pa vse do Miroslava Košute, Borisa Pahorja, Alojza Rebule, Marka Kravosa, Marija Čuka in Marka Sosiča. Ta je v svojem govoru poudaril eno bistvenih razsežnosti ustvarjalnosti - radovednost. “Radovedni moramo biti, kdo so naši sosedje, naši someščani, da se ne bomo zapirali v naša jedrca.” Po njegovi oceni je skrajni čas, da slovenska narodna skupnost v Italiji začrta vizijo in svoje delovanje postavi dokončno na pot uveljavitve v širšem prostoru. Ob tem pa je Sosič dejal še, da se morajo s kulturo in ustvarjalnostjo odločneje vključiti v vrvež mestnega središča, ob tem pa zaupati in dati prostor mladim.

Priznanja - Slovenska kulturno-gospodarska zveza (SKGZ) in Svet slovenskih organizacij (SSO) jih podeljujeta od leta 2010 - želijo nagraditi vrhunske dosežke kulturnih ustvarjalcev, ki na območju slovenske narodne skupnosti v Italiji bistveno prispevajo k uveljavljanju slovenske kulture, identitete in jezika.

Za Viljema Černa so v utemeljitvi med drugim zapisali, da je vse življenje posvetil delu za ohranitev slovenskega obraza in slovenske duše ljudi, ki živijo v obmejnem pasu videnske pokrajine. “Terski Čedermac”, kot Černa imenujejo, je po diplomi na Filozofski fakulteti v Trstu dolga leta učiteljeval v domači dolini; najdlje v Čenti. V rojstnem Bardu je ustanovil Center za kulturne raziskave in Etnografski muzej, je med soustanovitelji Kulturnega društva Ivan Trinko, lani pa je v sozaložništvu Goriške Mohorjeve in KD Ivan Trinko izšel njegov pesniški prvenec: štirijezična knjiga Ko pouno je noći sarce/ Ko polno je noči srce/ Co plen di gnot al è il cûr/ Quando pieno di notte è li cuore.

Bodeča neža, dekliška vokalna skupina z Vrha sv. Mihaela, ki jo vodi Mateja Černic, je v desetih letih postala “enkratno uspešen primer naše mlade ustvarjalnosti,” so zapisali v utemeljitvi. Dekleta so uspešna tako doma, v Sloveniji kot tudi po Evropi: tekmovanje Cantonigros v Španiji, Naša pesem v Mariboru, festival v Neerpeltu v Belgiji, tekmovanje Slovakia cantat je le nekaj uspešnih postaj na njihovi poti.

Igor Prinčič je kot filmski producent podpisan pod slovensko-italijanski celovečerec Zoran, moj nečak idiot (Zoran, il mio nipote scemo), ki ne navdušuje le kritikov (med drugim je prejel nagrado na beneškem filmskem festivalu), ampak tudi občinstvo. Doslej si ga je ogledalo že več kot 150.000 gledalcev. ”Ustvaril je pogoje za avtonomno produkcijsko dejavnost na Goriškem, ki se razvija samoniklo, a v sodelovanju s filmskimi središči v Sloveniji in Italiji ter stiku s filmskim dogajanjem v Srednji Evropi,” še piše v utemeljitvi nagrade Prinčiču.

MI


Najbolj brano