Rudi Bučar na razprodanem koncertu predstavil novo ploščo (foto)

Vzdušje, v katerem se je sinoči kopala dvorana Kulturnega doma Izola, je bolj kot na koncert spominjalo na srečanje velike družine, ki je z neizmernim veseljem prišla pozdravit novega člana. Novorojenec je peti po vrsti, ime mu je Šentiment, rodil se je pri založbi Celinka, na praznovanje pa je glasbene prijatelje in zvesto občinstvo povabil Rudi Bučar.

 Foto: Tomaž Primožič/FPA
Foto: Tomaž Primožič/FPA

IZOLA >Dve lete in pu sen hodu za nju,” se je ob začetku sinočnjega koncerta oglasil Oktet Aljaž. Približno toliko časa se je rojeval tudi Šentiment, peti studijski album izolskega kantavtorja ter poustvarjalca in ohranjevalca istrske glasbene dediščine, Rudija Bučarja.Očitno se v teh številkah skriva tudi nekaj simboličnega, saj je koncert, na katerem je izolski kantavtor novo ploščo predstavil domačemu občinstvu, trajal - “dve uri in pu”.

Rudi je svojo “bando” pozdravil s skladbo Isolano in s šalom navijaškega kluba Ribari okoli vratu,takoj nato pa skočil še do Kopra, se v pesmi Dam ti jutra sprehodil po Semedelskih cestah ter že v začetku koncerta veliko dvorano “začaral” v prijetno dnevno sobo, kjer ni čisto nič narobe, če tisti, ki so prišli na obisk, kaj tudi glasno pokomentirajo. Njegov izlet v Koper seveda ni ostal neopažen, Rudi je žogico opazk simpatično vrnil, v nadaljevanju večera pa s številnimi gosti in “zvestima kompanjonoma, ki sta postala že familija” - harmonikarjem Janezom Dovčem in tubistom Goranom Krmacem - odprl vse mogoče predale “šentimentov”. Tiste, v katerih so spravljene osebnoizpovedne in intimnejše zgodbe in one druge, polne domačnosti, tradicije ter vonja po soncu, borovcih in brnistri. Pri prvih sta izolskemu kantavtorju pomagala dolgoletna prijatelja: Lea Sirk, s katero je zapel nežno balado Ostala bova tu s plošče Šentiment,in Iztok Novak - Easy,ki se je Rudiju pridružil pri zmagovalni pesmi s Slovenske popevke Naj traja ter dodal še svojo Nekaj med nama.

Plošča, ki je pred kratkim izšla pri založbi Celinka, pa prinaša še dve novi glasbeni navezi. Z Oktetom Aljaž, v katerem se s družijo pevci iz Sv. Antona, Dekanov in Prad, je Rudi sodeloval lani, ko je zanje priredil nekaj skladb, s katerimi so fantje navdušili na srečanju Sozvočenja v Brdih. In nedaleč stran, na drugi strani meje, v Sovodnjah, je našel še ene sorodne duše - dekleta, ki prepevajo v Ženskem pevskem zboru Danica, in nastopajo pod imenom Vrhovke. Z njimi je občinstvu poslal skladbo Marija Istriana, ki razkriva zgodbo o indijski konoplji na istrskih njivah, dekliški in fantovski glasovi pa so se povezali še v istrski ljudski Kemu si dala rožice ter seveda pri zmagovalki Melodij morja in sonca 2017, uspešnici Sen znala jes.

A Rudi Bučar k svojim, v Izolo, seveda ni prišel samo s skladbami z nove plošče. Prinesel je še mnogo drugih pesmi, od avtorskih (Izola, Maratona Istriana, Samo ti ...) do ljudskih in ponarodelih, od La mula Jole prek Vstajenja Primorske do Belle Ciao. Vse skupaj je z občinstvom delil v družbi poskočne in radožive Dovčeve harmonike ter hudomušne in zanesljive Krmačeve tube pa tudi z lastno neizmerno igrivostjo simpatičnostjo in gostoljubnostjo. Tudi zato si še danes marsikdo od tistih, ki jim je uspelo dobiti vstopnice za predsinočnji razprodan koncert, verjetno prepeva: “Ja, to smo tisti ljudje, ki pojejo in plešejo ... Ja, to smo tisti ljudje, ki s soncem obsijani gledamo naprej.” In zraven čisto na lahno poplesuje.


Najbolj brano