Riblja čorba v Kopru postregla s številnimi uspešnicami in knjigo

Sinoči so v šotoru na Bonifiki nastopili Riblja čorba in predskupina San Di Ego, drevi pa bodo Neda Ukraden, Vlado Kalember in Nočni skok.

 Foto: Andraž Gombač
Foto: Andraž Gombač

KOPER > Riblja čorba je odigrala uspešnice, kot so Nemoj da ideš mojom ulicom, Volim, volim, volim žene, Amsterdam, Avionu, slomiću ti krila, Dva dinara, druže, Kada padne noć, Pogledaj dom svoj, anđele, Dobro jutro ... Presenetljivo niso odigrali Ostani đubre do kraja, je pa pevec Bora Đorđević predstavil svojo novo knjigo pesmi Pusto ostrvo.

Drevi bo Riblja čorba nastopila še v ljubljanski Cvetličarni.

S svojim frontmanom in poetom Boro Đorđevićem je Riblja čorba pisala glasbeno zgodovino nekdanje Jugoslavije in se vpisala vanjo kot ena največjih rock skupin z Balkana. Svojo pot je začela leta 1978 v eni od beograjskih restavracij in že s prvim singlom Lutka sa naslovne strane osvojila poslušalce.

Prvi beograjski koncert, glasno najavljen v medijih, so odigrali februarja 1979 v mladinskem domu. Takrat je Bora, ko je med izvedbo Lutke polomil eno od plastičnih lutk, prikazal svoj rock cirkus, ki je začel pritegovati množice, po drugi strani pa tudi redarje in policijo. Takrat so tudi že predstavili večji del materiala s prve plošče Kost u grlu, ki ga je občinstvo na sledečih koncertih na začudenje skupine poznalo, še preden je ta izšla. Prvenec je samo v prvem dnevu zabeležil 12.000 prodanih izvodov.

Sledil je nagel vzpon kariere, v kateri so se po koncertu v Zagrebu, kjer so do smrti pohodili mladoletnico, srečevali tudi z zahtevo po prepovedi plošče ter prekinitvami in odpovedmi koncertov, ker da njihovo obnašanje ni v skladu s socialistično moralo. Riblje čorbe to sicer ni ustavilo. Sledile so nadaljnje plošče in uspešnice, kot so Nemoj da ideš mojom ulicom, Volim, volim žene, Amsterdam, Avionu slomiću ti krila in Pogledaj dom svoj anđele.

V 40 letih delovanja so bili večkrat razglašeni za skupino leta, beležijo pa 19 studijskih albumov, pet albumov v živo, štiri singl plošče, več kot 300 izdanih pesmi, več kot milijon prodanih albumov in nekaj tisoč koncertov.


Najbolj brano