Režiserju meje

Znan je letošnji dobitnik nagrade Darko Bratina. Poklon viziji. Prejel jo bo italijanski režiser Franco Giraldi, so sporočili iz goriškega Kinoateljeja. Slavnostna podelitev bo prihodnji četrtek, 24. novembra.

Režiser Franco Giraldi (levo) na snemanju filma Dolgo potovanje (1975)
Režiser Franco Giraldi (levo) na snemanju filma Dolgo potovanje (1975) 

GORICA > Režiser Franco Giraldi jo bo prejel “za zavzeto, rahločutno in prepričlji-vo oblikovanje pomembnih tem sobivanja - mišljenja, čutenja in delovanja - ki jih je velika zgodovina pogosto postavila ob rob,” so zapisali v utemeljitev. Podelitev bo 24. novembra, a celoten progam podelitve, ki obsega pregled njegovih najvidnejših filmov, se začne že danes, in sicer v Huminu (Gemoni), nadaljuje se v Vidmu, prihodnjo sredo se bo potujoča karavana za dva dni ustavila v Gorici (Nova Gorica in Gorica se od lani izmenjujeta), iztek karavane pa bo v Divači in v Trstu.

S Krasa v Rim

Franco Giraldi se je rodil leta 1931 v Komnu na slovenskem Krasu, takrat v Goriški provinci pod Italijo, slovensko govoreči materi iz Trsta in italijansko govorečemu očetu iz Istre. Prve filmske izkušnje je nabiral v vlogi kritika in aktivnega člana tržaškega filmskega krožka ob osebnostih, kot so Callisto Cosulich, Tullio Kezich in Tino Ranieri, svojo profesionalno pot pa je pozneje zaznamoval s selitvijo v Rim. Njegove korenine so režiserja opredelile kot “režiserja meje”, k temu pa v veliki meri pripomore tudi srednjeevropska umeščenost in vzdušje številnih njegovih del, kjer je stalni ponavljajoči se vzorec združevanja različnega.

Žanra, ki se ju loteva na začetku kariere, špageti vestern in italijanska komedija, sta podkrepljena z ironično lahkotnostjo in natančno psihološko študijo, s posebnim poudarkom na ženskih likih. Sredi sedemdesetih let se je zanj začel ploden odnos s televizijsko produkcijo, pri kateri je Giraldi ostal avtor in se nonšalantno gibal med fikcijo in dokumentarnostjo. Najpogosteje se pojavljata temi zgodovine in identitete, pri katerih so izhodišče pogosto literarni viri, ki jih Giraldi prireja spoštljivo in hkrati osebno.

Med njegovimi filmskimi deli naj omenimo filme La rosa rossa (Rdeča vrtnica),La giacca verde (Človek z zelenim jopičem), La frontiera (Meja), Un anno di scuola (Šolsko leto). Osrednje srečanje bo potekalo v goriški Hiši filma, kjer se bodo v prisotnosti avtorja odvijale filmske lekcije in bosta na ogled dva skorajda pozabljena naslova iz Giraldijevega opusa, kot sta filma Il lungo viaggio (Dolgo potovanje) in Con la furia di un ragazzo (Z zanosom mladeniča), nedavno posneti dokumentarec o sindikalistu Brunu Trentinu.

Mreža filmskih hiš

Ob tej priložnosti so se Kinoateljeju pridružile najpomembnejše filmske inštitucije na teritoriju: Hiša filma, Nagrada Sergio Amidei in Transmedia iz Gorice; Kinoteka iz Humina, iz Vidma Centro Espressioni Cinematografiche, pa Ljubljana in Divača s Slovensko kinoteko in Muzejem slovenskih filmskih igralcev. Iz Trsta so se vključili Alpe Adria Cinema, Bonawentura in Teatro Miela ter Cappella Underground in FilMakers.

Naj spomnimo, da je nagrada posvečena spominu na ustanovitelja Kinoateljeja Darka Bratino in je bila prvič podeljena leta 1999 v Gorici. Darko Bratina (Gorica 1942 - Obernai 1997), senator italijanske republike, sociolog in filmski kritik, je filmskemu, televizijskemu in video mediju pripisoval posebno spoznavno in sporočilno vrednost. Menil je, da je najboljše sredstvo za razumevanje družbe, zgodovine in kulture. Nagrada sledi tej viziji ter izbira dela in avtorje, ki estetske vrednote dopolnjujejo s posebno pozornostjo do zgodovinskega in družbenega okolja ter se zavzemajo za medkulturno komunikacijo.

KLAVDIJA FIGELJ


Najbolj brano