Razstava del Silve Copič v Pilonovi galeriji

V Pilonovi galeriji je še do nedelje na ogled razstava slik in ilustracij Silve Copič.

Silva Copič: ilustracija iz knjige Mavrične poti
Silva Copič: ilustracija iz knjige Mavrične poti  

AJDOVŠČINA>Silva Copič, po rodu iz Vrtovina, je dolgoletna profesorica likovne umetnosti na Osnovni šoli Otlica. Diplomirala je iz slikarstva na ljubljanski Pedagoški fakulteti pri prof. Zdenku Huzjanu.

Del svoje ustvarjalnosti je Copičeva v 80. letih prejšnjega stoletja namenjala idejnim zasnovam lutk in scenskim postavitvam - več kot desetletje je sodelovala z lutkovno skupino iz OŠ Draga Bajca iz Vipave, bila pa je tudi likovna mentorica v nekdaj priljubljenem in odmevnem Otroškem likovnem ateljeju Metulj v Ajdovščini. Razstavljeni opus zajema iz desetletnega slikarkinega ustvarjalnega dela, pridružuje pa se mu tudi knjižna ilustracija. Pred tremi leti je Silva Copič namreč zakrmarila tudi v ilustratorske vode - je avtorica doživetih ilustracij, ki s slikarskim jezikom poustvarjajo in interpretirajo pesmice in zgodbe v slikanicah, namenjenih otrokom. Doslej je ilustrirala tri: Kjer sanje ne počivajo, Mavrične poti in Sledi, vse izpod peresa Pavline Bizjak.

Rdeča nit, ki povezuje likovna snovanja Silve Copič, se, po besedah kustosinje Tanje Cigoj, odvija v smeri osebne zaznave in interpretacije stvarnega sveta, kar se odraža tudi v raznolikosti likovnih pristopov. Sama pravi, da se njena slika sproži z nanosom gmote barve na platno, iz katere nato spontano dograjuje figure.

Copičeva slik namreč ne sestavlja ali nadgrajuje, temveč jih “lušči” in odstira iz celote, ki jo zarišejo začetne poteze. “Skozi knjižno ilustracijo slikarka neguje kolaž, ki ji je zelo blizu - izbrana tehnika namreč s svojo metodo sestavljanja in postavljanja, konstruiranja, formiranja, urejanja slikovne ploskve v smislu komponiranja elementov in njih združevanja ter kombiniranja v likovno (iz)pričevalno skladnjo, prinaša s seboj različne likovne učinke in vsebinske poudarke”, v spremnem katalogu piše Cigojeva.

KF


Najbolj brano