Puntarsko seme je vzklilo dvakrat

Tolmin ima novo javno skulpturo. To je Puntarsko seme, delo kiparja Vasje Kavčiča, posvečeno 300. obletnici tolminskega punta. Naročnik je tolminska občina, ki je kip zgolj postavila, za njegovo odkritje pa bo jutri poskrbela “avtoprodukcija”.

Puntarsko seme  v tolminskem ambientu
Puntarsko seme v tolminskem ambientu 

TOLMIN > Pojavil se je kot duh, zato se mimoidoči ljudje sprašujejo, kdo ga je izdelal in ob kateri priložnosti. Naročnik kipa, tolminska občina, ga je namreč postavila, odkritje kipa, ki navadno pospremi umetnino na njegovo novo pot v javni prostor in počasti umetnika, pa so preskočili. A umetniškemu teamu ali avtoprodukciji se ta “iniciacijski” akt očitno zdi pomemben, zato so se za odkritje kipa odločili kar sami. Odkrili ga bodo jutri ob 18. uri, in situ med stavbo bivšega sdk-ja in merkatorjem, kjer se bo moč pogovoriti tudi z avtorjem, domačinom Vasjo Kavčičem.

Pobudo za nastanek kipa je na lanskem kreativnem taboru Sajeta dala Sanja Popov Leban iz Zveze tolminskih mladinskih društev, Vasja je zgrabil za motorno žago in iz lesa češnje je nastal kip, ki ga je poimenoval Puntarsko seme. Žal je kip še dolgo po koncu tabora ostal na prizorišču Sajete na sotočju Soče in Tolminke in ko je novembra prišla povodenj, ga je voda odnesla. A seme je vzklilo na novo, Vasja Kavčič ga je, tokrat iz hrastovega lesa, ponovno oblikoval.

Vsak dan vsadiš kakšno seme, tudi tako med pogovorom,” pravi Vasja in doda, da nas seme spomni, da ne pozabimo, od kod prihajamo in kje živimo. Kip, ki ima v sebi mogoče tudi kakšno skrito vsebino, povzema naravne forme, kajti za avtorja je pomembno, da so oblike očesu in dotiku prijetne. Kljub naravnim formam in vsebini se je kipar odločil za postavitev v center, v najbolj urbani del mesta, saj bo tako tudi najbolj med ljudmi.

Vasja Kavčič sodi med redke in dragocene primorske kiparje, ki v svojem delu poustvarja univerzalne kode in kaže posebno senzibilnost do sodobnosti. Njegova dela smo lahko že spoznali na goriški umetniški manifestaciji Arhipelag, na likovnih delavnicah v ateljeju Negovana Nemca v Biljah ter pred hišo mladih v Ajdovščini, trije njegovi kipi (Kristus, Kosec in Poti) stojijo ob poti miru v Drežnici. V vseh avtor, kot sam pravi, plete zgodbo o neskončnosti in neskončni povezanosti enega z drugim.

KLAVDIJA FIGELJ


Najbolj brano