Priznanje za dosedanje delo

Pilonova galerija je prejela pooblastilo za opravljanje javne službe na področju likovne umetnosti za vso Primorsko, zamejstvo in izseljenstvo. Pooblastilo zagotavlja do 80 odstotno financiranje programov iz državnega proračuna.

Pilonova Galerija v Ajdovščini Foto: Marko Cencic
Pilonova Galerija v Ajdovščini Foto: Marko Cencic

AJDOVŠČINA> Pilonova galerija Ajdovščina je prejela sklep z dne 19. marca, po katerem je takrat odhajajoča vlada Janeza Janše odločila, da se javnemu zavodu "podeli pooblastilo za opravljanje državne javne službe muzejev za obdobje od 1. januarja 2013 do preklica, in sicer za območje občin Goriške in Primorske, zamejstva in izseljenstva za področje likovne umetnosti." Iz Pilonove galerije so sporočili, da z veseljem ugotavljajo, da se je njihovo območje strokovnega dela razširilo na vse občine Primorske, zamejstva in izseljenstva ter da to jemljejo kot priznanje za njihovo dosedanje delo na tem področju. Spomnimo naj, da je Pilonova galerija doslej omenjeno javno službo opravljala (le) na območju Goriške in Severne Primorske, poleg seveda matične skrbi nad zapuščino Vena Pilona.

Kot nam je včeraj pojasnila direktorica galerije dr. Irene Mislej, je njihova matična skrb, to pomeni evidentiranje in preučevanje, posvečena Venu Pilonu in njegovim sodobnikom ter vsem ostalim likovnim umetnikom 20. in 21. stoletja na območju občin Goriške in Primorske, zamejstva in izseljenstva, pri čemer zamejstvo pomeni tudi Slovence v Avstriji, na Madžarskem in na Hrvaškem, izseljenstvo pa vse Slovence, ki živijo po svetu. Izseljenstvo je sedaj v pooblastilu tudi prvič priznano, za kar gre zasluga Mislejevi, ki je področje obravnavala v svojem predhodnem strokovnem delu ter v hišo prinesla dediščino nekaterih izseljenskih umetnikov, kot sta, denimo, Viktor Sulčič in Božidar Teda Kramolc.

“Glavno pri tem je, da ta status zagotavlja financiranje z državnega proračuna do 80 odstotkov. To hkrati pomeni, da je občina ustanoviteljica dolžna poskrbeti za prostor, torej depoje, delovne prostore in za ostali del financiranja,” pravi Mislejeva in dodaja, da občina Ajdovščina trenutno to financiranje zagotavlja oziroma še presega.

Na ministrstvu za kulturo so nam pojasnili, da pooblastilo ni ekskluzivno, se pravi, da se s področjem likovne dediščine tega časa ukvarjajo tudi druge muzejske ustanove, do 80 odstotnega financiranja pa bodo deležni glede na program, ki ga bodo predložili. Na razpis so se lahko prijavili vsi muzeji, ki so občinski in spadajo pod zakon o varstvu kulturne dediščine. Prijavilo se jih je 36 in toliko jih je tudi dobilo pooblastilo za opravljanje državne javne službe. KF


Najbolj brano