Priznanje avstrijski dokumentaristki

Dobitnica nagrade Darko Bratina. Poklon viziji 2013, je avstrijska dokumentaristka Ruth Beckermann, so razglasili v goriškem Kinoateljeju. V Gorici avtorico pričakujejo konec februarja, podelitev nagrade bo v prenovljenem Trgovskem domu.

Ruth Beckmann
Ruth Beckmann 

GORICA >Ruth Beckermann se v svojih delih osredotoča tako na večkulturno dimenzijo evropskega prostora kot tudi na zgodovinski in osebni spomin povezan z židovsko identiteto, še posebej tisto na Dunaju,” je v utemeljitvi povedala Mateja Zorn, vodja projekta. Za Ruth Beckermann so se odločili tudi zato, ker jih je zanimalo, kaj se na filmskem področju dogaja pri naših severnih sosedih. Iskali so avtorje, ki so poleg estetske oziroma poetične plati izrazito senzibilni do družbenega dogajanja. Darko Bratina, po katerem nosita nagrada in ta monografski festival ime, je bil namreč prepričan, da je film odlično sredstvo za prepoznavanje družbe in tej viziji sledijo še naprej.

S programom začenjajo že v tem tednu, saj bodo že jutri za dijake pripravili prvo filmsko projekcijo, to bo film Zorro's bar mitzvah (2006), v katerem Beckermannova obravnava vstop dečkov v svet odraslih in kritično osvetli judovsko tradicijo in pomen iniciacijskih obredov. Preostali del programa se bo tokrat namesto v decembru, kot je bilo v navadi v prejšnjih letih, odvil v zadnjem tednu februarja, saj je Beckermannova vse do tedaj zasedena. Ob sami podelitvi, ki bo tokrat prvič v obnovljenem Trgovskem domu, bo avtorica postavila avdiovizualno inštalacijo Europamemoria, v času festivala bo vodila strokovno delavnico, na ogled bodo tudi njeni filmi. V svoji filmografiji ima 14 naslovov, med njimi so Those who go those who stay (Avstrija, 2013), Jackson/Marker 4am (Avstrija, 2012), American Passages (Avstrija, 2011), Mozart enigma (Avstrija, 2006) in drugi.

Ruth Beckermann (1952) se je rodila na Dunaju. Po končanem študiju novinarstva in zgodovine na Dunaju, v Tel Avivu in New Yorku, je leta 1977 doktorirala iz filozofije. Kot novinarka je sodelovala z različnimi revijami, leta 1978 soustanovila distribucijsko hišo Filmladen in začela snemati filme, pisati knjige. Za svoje filme je na mednarodnih festivalih prejela ugledne nagrade. KF


Najbolj brano