Želja po znanju jih žene naprej

Za člani Kulturno umetniško izobraževalnega društva POC iz Ajdovščine je 15 let prehojenih poti in nešteto kilometrov v nenehnem iskanju in raziskovanju ustvarjalnih izzivov. Začeli so z osnovami oblikovanja gline, danes se lotevajo starih in najsodobnejših prijemov v keramiki, steklu in porcelanu.

Društvo POC bo 15-letnico  delovanja obeležilo s pregledno razstavo, ki jo bodo v soboto odprli v Vipavskem Križu Foto: Arhiv Društvo Poc
Društvo POC bo 15-letnico delovanja obeležilo s pregledno razstavo, ki jo bodo v soboto odprli v Vipavskem Križu Foto: Arhiv Društvo Poc

AJDOVŠČINA > Korenine društva segajo v študijsko leto 1996-97, ko so v Ajdovščini pod okriljem Zavoda za kulturo, izobraževanje in šport in ob spodbudi Andragoškega centra Slovenije začeli s študijskimi krožki. Med prvimi je zaživela likovna ustvarjalnica oblikovanje gline. Vodja in mentorica študijskega krožka Zdenka Žigon je k sodelovanju povabila domačo likovno pedagoginjo in ustvarjalko Damjano Plešnar. Sledila je delavnica spoznavanja raku tehnike, med udeleženci sta rasla zanimanje in želja po novem znanju. Tako so spomladi 1998 v Mančah, na domu ene od pobudnic ustanovitve društva, njegove prve in sedanje predsednice Miroslave Hrovatin, ustanovili Kulturno umetniško izobraževalno društvo POC.

“Začetki so bili skromni, to je bil naš hobi, nekaj, s čimer smo si popestrili prosti čas. Veliko smo se družili in ustvarjali zunaj. Tako smo se prvič spoprijeli s postavljanjem peči v naravi, z različnimi tehnikami oblikovanja gline,” se spominja predsednica društva Miroslava Hrovatin.

Sledili so tečaji in delavnice male in velike plastike, različnih slikarskih tehnik, dekoriranje keramike, relief, kolaž, corda seca, suha špaga, papirnata glina, številne stare tehnike, ki so jih uporabljali že pred več kot 1500 leti, različne tehnike iz porcelana, ustvarjanje v steklu. “Spoznali smo zelo različna področja in nabrali ogromno znanja. Sodelovali smo s priznanimi domačimi in tujimi strokovnjaki. Če je bilo mogoče, smo jih povabili k nam, udeležujemo se delavnic in usposabljanj v tujini,” pojasnjuje predsednica društva, ki danes šteje približno 20 članov. Večina se jih s keramiko še vedno ukvarja ljubiteljsko. Hrovatinova pa z zadovoljstvom dodaja, da je ena od njihovih članic pridobljeno znanje združila s podjetniško idejo in pogumom in se po izgubi nekdanje službe samozaposlila.

Svojo ustvarjalnost predstavljajo doma in v tujini. Med drugim so bili na festivalu Visages Francophones v Franciji, so redni gostje različnih srečanj in kolonij na Hrvaškem. Društvo POC je organiziralo prvi keramični ex tempore v Sloveniji za ljubiteljske ustvarjalce, med tematskimi razstavami so še posebej izstopale razstave Stičišče kultur v Vipavski dolini, Bodi svetloba in Vabljeni na čaj ob sedmih. Društvo je za svoje delo prejelo več priznanj, med njimi tudi priznanje Andragoškega centra Slovenije za dosežke.

Ob vsej ustvarjalni vnemi pa društvu v Ajdovščini še vedno ni uspelo dobiti primernih prostorov za svojo dejavnost. Kotiček pod streho ajdovskega doma krajanov je že pretesen, saj bi radi v svojo sredino povabili nove člane. Društveni prostori bi jim omogočili tudi lažje delo.

“Še posebej pa si želimo, da bi lahko naše znanje delili s širšim krogom ljudi. Zato smo vedno naklonjeni sodelovanju, zlasti s šolami, ker bi radi naše znanje prenesli tudi na mlade,” še dodaja Hrovatinova.

Društvo POC bo 15. obletnico obeležilo s pregledno razstavo v soboto, 21. septembra, v galeriji v Vipavskem Križu.

ALENKA TRATNIK


Najbolj brano