Val je bil zlat

Na Državnem srečanju otroških folklornih skupin, ki je ta vikend potekalo v Šentjerneju, je zlato priznanje s pohvalo za najboljšo izvedbo programa prejela Otroška folklorna skupina Val Osnovne šole Koper.

 Foto: Janez Eržen
Foto: Janez Eržen

ŠENTJERNEJ > Pred polno dvorano Kulturnega centra Primoža Trubarja v Šentjerneju je nastopilo devet najboljših skupin, izbranih v predhodni selekciji. Izbrane skupine in njihove odrske postavitve je spremljala tričlanska strokovna komisija v sestavi Petra Nograšek, dr. Bojan Knific in Tanja Drašler ki je dvema skupinama podelila posebna priznanja. Za najboljšo izvedbo programa je zlato priznanje s pohvalo prejela Otroška folklorna skupina Val Osnovne šole Koper, za najbolj prepričljivo predstavitev v celoti pa je zlato priznanje s pohvalo prejela Otroška folklorna skupina Šentlora osnovne šole iz Šentjerneja.

Letošnji program državnega srečanja sta pripravila državna strokovna spremljevalca Saša Meglič in Adrijan Novak. Skupine, ki so se želele predstaviti na državnem srečanju, so se vključile v tristopenjski sistem selekcije. S kratkimi, pet do deset minut dolgimi programi, v katerih so skupine poustvarile otroško in otrokom prirejeno izročilo, so se najprej predstavile na območnih srečanjih. Tam jih je spremljalo sedem selektorjev, ki so pripravili programe sedmih regijskih srečanj, ki so potekala na Bledu, Ptuju, Dravogradu, Brežicah, Ivančni Gorici, Lendavi in Idriji.

Regijska srečanja sta si ogledala državna strokovna spremljevalca in v redni program državnega srečanja izbrala devet najboljših. To so bili Otroška folklorna skupina Prežihovci, KD Prežihovci na OŠ Prežihovega Voranca, Maribor; Šolska otroška folklorna skupina Breznica, KD dr. France Prešeren Žirovnica-Breznica; Mlajša otroška folklorna skupina KD Spominčice, II. OŠ Rogaška Slatina; Otroška folklorna skupina Val, OŠ Koper; Otroška folklorna skupina Vesele šefle, OŠ Maksa Pleteršnika Pišece; Starejša otroška folklorna skupina Kres, FD Kres Novo mesto; Starejša otroška folklorna skupina JVIZ OŠ Dobrepolje; Otroška folklorna skupina Kresnice, OŠ Brežice; Otroška folklorna skupina Šentlora, OŠ Šentjernej.

Državno srečanje otroških folklornih skupin je pripravil Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti (JSKD). Izvedbo prireditve je prevzela Območna izpostava JSKD Novo mesto, pomoč pri izvedbi pa osnovna šola Šentjernej. KF


Najbolj brano