Svet brez pesmi bi bil pust

Moški zbor Pivka bo v torek na slavnostnem koncertu v dvorani OŠ Pivka obeležil 40 let uspešnega delovanja. Zbor je nastal leta 1972 iz upokojenskega okteta, ki je postopoma pridobival nove pevce.

Moški pevski zbor Pivka, skrajno desno njihov zborovodja Marcel Štefančič Foto: Tomo Šajn
Moški pevski zbor Pivka, skrajno desno njihov zborovodja Marcel Štefančič Foto: Tomo Šajn

PIVKA> S pivškimi pevci, njihovim zborovodjem Marcelom Štefančičem in predsednikom Dušanom Kafoljem smo se srečali v Postojni na koncertu ljudskih pesmi, ki so ga pripravili v Domu upokojencev pred bližnjim slovenskim kulturnim praznikom. V pogovoru z obema sogovornikoma se je razgrnila mavrica zborovega štiridesetletnega delovanja, ki na Pivškem nekaj pomeni. Zbor je bil sprva poimenovan po bratih Vodopivec, danes pa je njegovo uradno ime MPZ Pivka.

Kar nekaj zborovodij se je zvrstilo v teh letih: prvi zborovodja je bil pivški organist Jakob Rotar, sledili so mu Ivan Vodopivec, Miran Žitko in sedanji predsednik Dušan Kafol, zadnjih deset let pa vodi zbor Marcel Štefančič. Polnih dvajset let pa je zboru predsedoval Janez Čuček, še danes aktivni pevec.

Štefančič je v pogovoru poudaril, da je tradicija pevstva na Pivškem mnogo starejša od zgodovine zbora. Prav iz želje, da bi iz različnih priložnostnih pevskih skupin tudi formalno ustanovili zbor, je tako pred 40 leti najprej nastal oktet upokojencev.

Zbor ima 25 članov, jih je pa prepevalo tudi že več. Največkrat nastopa v Pivški dolini, pa na revijah Primorska poje in občinskih srečanjih, pa tudi na taboru v Šentvidu so bili nekajkrat. Večkrat so gostovali tudi v Nemčiji in državah nekdanje Jugoslavije, kjer živijo slovenski rojaki. Posebej je treba omeniti njihove nastope v bavarskem kraju Durach, ki je s Pivko pobraten. Pevci pa so zlasti ponosni na odmevne koncerte ob okroglih jubilejih, ko so izdali kaseto in brošuro, ter na bronasto priznanje na tekmovanju primorskih pevskih zborov lani v Postojni.

> Pojemo, ker ...

“... živimo z glasbo.”

> Katere pesmi so na vašem repertoarju?

“Naš izbor je zelo širok: od renesančnega obdobja, prek baroka in romantike sega do današnjih dni. Posebej pa pozornost namenjamo ljudski pesmi. Tako imamo naštudiran dober repertoar slovenskih ljudskih pesmi.”

> Kam ste doslej najdlje ponesli svojo pesem?

“V Berlin, nekoliko bliže pa v Beograd in Durach. Letos pa se odpravljamo k našim rojakom v Subotico.”

> Za dobro kondicijo zbora je najpomembnejše ...

“... redno prihajanje na vaje, saj se na vajah osvaja nov program, pevci pa se tehnično in vokalno izpopolnjujejo. Skratka, vaja dela mojstra.”

> Obstaja kakšna pesem, ki ima za vaš zbor poseben pomen?

“Za dirigenta je posebej pomembno, da se zbor nauči zahtevne skladbe. Ko zazveni renesančna skladba, sem zares vesel. Pevci so na začetku obdelave običajno skeptični, ko pa doživijo, da jim je uspelo premagati čeri, so zelo zadovoljni. Zbor zelo rad poje živahne skladbe in ena od takih je narodna Štirje letni časi v priredbi in harmonizaciji našega prijatelja Dragana Adama.”

> Kaj je največkrat slišati na vašem avtobusu, ko se odpravljate na nastop?

“ Ko se vozimo na nastop na avtobusu ne pojemo. Zapojemo pa, ko se vračamo in to najraje ljudske, šaljive pesmi.”

> Kako negujete svoje glasove?

“Posebnega recepta za negovanja glasov pravzaprav ni. Pomembno je, da vsak glas posebej vadi za vse, kar terja posamezna skladba. Pred nastopi pa imamo še posebne vaje za upevanje”

> Če bi bil vaš zbor film, kateri žanr bi gledali?

“Predvsem komedijo, zato ker so pevci že po naravi najraje veseli.”

> Svet brez pesmi bi bil ...

“... pust in si ga niti ne moremo predstavljati brez pesmi, ki spremlja človeka od rojstva do smrti.”

TOMO ŠAJN

Podpis k sliki:Moški zbor Pivka na nastopu v Domu upokojencev v Postojni


Najbolj brano