Sedem skupin v boj za matičke

S podelitvijo listin in plakete se bo jutri ob 20. uri v postojnskem kulturnem domu začelo 52. Linhartovo srečanje. Obiskovalci si bodo lahko do sobote, ko bodo najboljši gledališčniki nagrajeni z matičkovimi kipci, brezplačno ogledali sedem tekmovalnih in tri spremljevalne gostujoče predstave.

Linhartovo srečanje so  predstavili (z leve): vodja območne izpostave JSKD Postojna Silva Bajc, direktor Matjaž Šmalc in selektor Linhartovega srečanja Marko Bratuš Foto: Lori Ferko
Linhartovo srečanje so predstavili (z leve): vodja območne izpostave JSKD Postojna Silva Bajc, direktor Matjaž Šmalc in selektor Linhartovega srečanja Marko Bratuš Foto: Lori Ferko

POSTOJNA > “V letošnji sezoni sem imel težko delo, saj je bilo kar nekaj predstav, ki so režijsko izstopale, a so bile igralsko nekoliko šibkejše, medtem ko je bilo nekaj predstav skoraj preveč preprostih, a so jih igralci odigrali z neopisljivim žarom. Na koncu sem se odločil za tiste, ki so me prepričale kot celota,” je ob včerajšnji predstavitvi programa Linhartovega srečanja povedal selektor Marko Bratuš.

Med sedmimi najboljšimi ni primorske ali notranjske skupine

Na festival se je namreč prijavilo 125 slovenskih gledaliških skupin, toda le 27 se jih je uvrstilo na regijsko srečanje, kjer je Bratuš izbral sedem najboljših. Med njimi pa, z izjemo zamejske Dramske družine društva F. B. Sedej iz Števerjana, ponovno ni bilo nobene primorske ali notranjske skupine.

Po mnenju direktorja festivala Matjaža Šmalca je v tej kulturni dejavnosti vse preveč odvisno od enega posameznika. “Sprva mlad, zagnan režiser naredi nekaj predstav, potem pa se spremeni struktura v zasedbi, ko med ljubiteljskimi igralci pride na prvo mesto kariera ali družina. Takrat pride do transformacije skupine, ki nato malo zaspi, vendar se čez čas obudi in najde nov zagon,” je dejal Šmalc. Po njegovih besedah sta tako v zadnjih letih na amaterskem gledališkem področju najbolj močni osrednjeslovenska in štajerska regija.

Sicer pa so ustvarjalci čedalje bolj ambiciozni. Kot pravi Šmalc, so predstave vedno bolj domišljene in dovršene z večjo sporočilno vrednostjo: “Na občinstvo ne naslavljajo več besedil, ki imajo namen samo zabavati, ampak iščejo in pišejo besedila, ki so zanimiva tako za občinstvo kot tudi za igralce in ustvarjalce, ki so lahko na ta način iskreni in povedo, kar imajo povedati.”

Posledica tega je letošnji program festivala s klasičnimi, zahtevnimi igrami. “Veseli me, da polovica predstav temelji na slovenskih delih in da znajo društva poiskati po slovenskem repertoarju, ker iz njega ne nazadnje tudi lažje črpajo snov, se identificirajo z vsebino in ponudijo osebno sporočilo,” je menil Šmalc.

V soboto zvečer, ob zaključku festivala, bo znano kateri izmed sedmih ljubiteljskih gledaliških skupin bo strokovna žirija, ki jo sestavljajo igralka in nosilka Borštnikovega prstana Minu Kjuder, scenografinja Ana Rahela Klopčič ter igralec Gorazd Žilavec, podelila matička za najboljšo predstavo kot tudi tri matičke za posebne dosežke.

Spored srečanja

Na sporedu 52. Linhartovega srečanja bodo jutri: ob 10. uri Za narodov blagor (Ivan Cankar) v izvedbi KUD Milke Zorec iz Hotinje vasi, ob 17. uri Umor v vili Roung (Achille Campanile) v izvedbi dramske družine F. B. Sedej iz Števerjana, po otvoritvi festivala pa še Navajeni na šok (Dejan Spasić, Srečna mladina in ŠODR teater) v izvedbi ŠODR teatra iz Ljubljane. V petek ob 10. uri se bo z igro Nora Nora (Evald Flisar) predstavil gledališki ansambel KUD Zarja iz Celja, ob 16. uri s Kriplom (Martin McDonaugh) Šus teater iz Dražencev in ob 20. uri z Ano Migreno (Andrej Rozman Roza) Teater KD Janez Jalen iz Notranjih Goric. V soboto pa bodo nastopili še člani gledališke skupine KD Slomšek z Burko o jezičnem dohtarju, ob 15. uri Teater Šentjanž iz Avstrije z Vajami iz sedenja (Alenka Hain), ob 17.30 uri Studentski teater Lero iz Dubrovnika z Mesečino za lady Macbeth (Milan Milišič) ter kot zadnji, tik pred slavnostjo podelitvijo matičkov, še Teater Fedra iz Bosne in Hercegovine s predstavo Jaz ali nekdo drug (Maja Pelević).

LORI FERKO


Najbolj brano