Praznik ljubiteljske kulture

Z nedeljskima koncertoma v Trenti in Zavarhu v Benečiji se je sklenila 45. revija Primorska poje, na kateri se je v dveh mesecih predstavilo več kot 200 zborov.

Ženski pevski zbor Cerkljanke pod vodstvom Vanje Lampič
Ženski pevski zbor Cerkljanke pod vodstvom Vanje Lampič 

TRENTA > Z ubranim petjem so se zelo raznoliki sestavi predstavili na 31 koncertih po Sloveniji, v zamejstvu in na Hrvaškem.

Letošnjo revijo so posvetili 100. obletnici rojstva skladatelja Rada Simonitija in 110. obletnici rojstva skladatelja Staneta Maliča in pesnika Srečka Kosovela. Številni zbori so se poklonili stoti obletnici začetka prve svetovne vojne s petjem pesmi iz tistih časov.

Med 214 prijavljenimi zbori jih je bilo s Primorske 156, sodelovalo je 47 sestavov iz zamejstva od Benečije do Trsta, šest s Hrvaške, en iz Porabja in trije s Koroške. Ponovno so dokazali, da vestno delajo in da Primorska poje ostaja ena največjih manifestacij slovenske ljubiteljske kulture.

Po besedah tajnika Zveze pevskih zborov Primorske Ivana Tavčarja je vse gladko teklo, le nekaj zborov je zaradi bolezni udeležbo odpovedalo. Že več let revija ni tekmovalnega značaja. “Ta netekmovalnost pa je hkrati tekmovalnost, saj se zbori zelo dobro pripravijo. Zato Primorska poje veliko prispeva k dvigu kakovosti petja,” ocenjuje Tavčar.

Predsednik zveze Anton Baloh opozarja, da morajo zatiskati pasove, zato je veliko odvisno od prostovoljnega dela in angažiranosti zagnancev. “Finančna kriza nikakor ne sme in ne bo ogrozila utečene revije, ki med drugim skupno pritegne okoli 4500 pevcev in najmanj sto poslušalcev na posamezni koncert. Razmišljamo o morebitnih manjših spremembah v organizaciji, da bi se morda bolj naslonili na pevske zveze,” napoveduje Baloh. Letos bodo posnetke koncertov v digitalnem mp3 zapisu predstavili na spletni strani zveze.

Tradicionalno so revijo zaokrožili s koncertom v Informacijskem centru Triglavskega narodnega parka v Trenti, kjer se je pred številčnim občinstvom predstavilo šest sestavov: ŽPZ Cerkljanke, ŽPZ Sožitje iz Podmelca, MePZ Portorož, PZ društva žena Miren Orehovlje, nonet Primorsko Mačkolje in Vocal Bača iz Podbrda. Kot pravi vodja tolminske območne izpostave javnega sklada za kulturne dejavnosti Silva Seljak, v Posočju aktivno dela vsaj 26 zborov, od tega jih je polovica sodelovala na reviji. “Primorska poje je izziv, na katerega se dobro pripravijo. Stalno nastajajo novi sestavi, kar nas veseli.” Poleg Trente so koncert pripravili tudi v Dolenji Trebuši in v obeh primerih so domačini priskočili na pomoč pri organizaciji. Tako je tudi v ostalih krajih.NEVA BLAZETIČ


Najbolj brano