Petje je umetnost in zdravilo

Petje je odlična “notranja telovadba”, ki krepi pljuča in srce; izboljšuje koncentracijo in ima tudi veliko socialnih učinkov. Otroci, ki pojejo, so boljši v šoli, starostniki si s petjem lepšajo življenje, našteva dolgoletna zborovodkinja Mirjana Možina Čepirlo, ki jo je postojnski župan za predano delo s številnimi pevci nagradil s srebrnim priznanjem.

Mirjam Čepirlo Možina: “Znano je, da petje zaradi intenzivnega dihanja krepi pljuča; manj znano pa je, da krepi tudi srce in ledvice; da izboljšuje koncentracijo in ugodno deluje tudi proti glavobolu.” Foto: Lori Ferko
Mirjam Čepirlo Možina: “Znano je, da petje zaradi intenzivnega dihanja krepi pljuča; manj znano pa je, da krepi tudi srce in ledvice; da izboljšuje koncentracijo in ugodno deluje tudi proti glavobolu.” Foto: Lori Ferko

POSTOJNA > “Pela sem od malega. Že kot deklica sem si vsakega človeka zapomnila po tem, katero pesem je prepeval, kje in kdaj jo je pel. Zato sem si od nekdaj predstavljala, da bom pevka,” se spominja Mirjana Možina Čepirlo svoje ljubezni do petja, ki jo je, kot pravi, podedovala po očetu.

Mladi so učljivi, starejši potrpežljivi

“Ko otrok nastopa v zboru, ga sprejmejo sopevci in mu zaploskajo starši, učitelji in sošolci, se počuti sprejetega, pomembnega, uspešnega, okrepi si samopodobo.”

A ji je pot do petja presekala operacija mandljev, zato še danes ne more hitro preskakovati z ene tonske višine v drugo. Kljub temu je življenje zapisala glasbi, saj je dolga leta poučevala glasbeno umetnost v osnovni šoli, ljubezen do petja pa je privzgojila številnim pevcem in pevkam v otroških pevskih zborih. Zdaj pa že nekaj časa vodi pevski zbor postojnskega društva upokojencev.

“Seveda so razlike. Otroci s pravilnim vodenjem zelo hitro napredujejo, ker so v življenjskem obdobju, ko se zelo hitro učijo. Imajo boljši spomin in hitro pridobivajo lepe glasove. Starejši pevci in pevke pa imajo izkušnje, znajo držati glas, na vajah so bolj resni in potrpežljivi,” pove o razlikah med skupinama, ki se jim je največ posvečala.

Pevci so boljši v šoli

Mnogim otrokom je petje odskočna deska za glasbeno šolo. “Kar precej sem imela mladih pevcev, ki niso mogli v glasbeno šolo in so se 'potolažili' z zborom. Nekateri med njimi so tako napredovali, da so se potem naučili igrati še na sintesizer, flavto ali kitaro. Glasbena šola je namreč za nekatere otroke, zlasti tiste bolj občutljive, lahko tudi prenaporna, v zboru pa se lažje počutijo pomembne, varne in sprejete,” našteva dolgoletna zborovodkinja otroških pevskih zborov.

Med svojimi mladimi pevci je opazila mnoge, ki so po uspehih v zboru izboljšali tudi šolski uspeh. “Ko otrok nastopa v zboru, ko ga sprejmejo sopevci in mu zaploskajo starši, učitelji in sošolci, se počuti sprejetega, pomembnega, uspešnega, okrepi si samopodobo” še poudari zelo pomembno socialno vlogo petja, na katero v šolah ne bi smeli pozabiti.

Petje krepi zdravje

Tudi v odrasli dobi ima petje mnoge pozitivne učinke: “Znano je, da petje zaradi intenzivnega dihanja krepi pljuča; manj znano je, da krepi tudi srce in ledvice; da izboljšuje koncentracijo in ugodno vpliva tudi proti glavobolu. Dihanje namreč ustvarja notranji pritisk zraka, ta pa sproža v telesu dobre vibracije,” pojasni zborovodkinja. Marsikomu bi torej zdravniki lahko namesto kemičnih zdravil predpisali kar petje ...

Seveda pa se pevci družijo v zborih tudi zaradi tekmovanja. “Slovenski zbori smo zelo uspešni tudi na tekmovanjih v tujini. Imamo res zelo veliko dobrih zborov,” pove Mirjam Čepirlo Možina. “Res pa je, da je za Evropo značilno, da zbori prepevajo več cerkvene glasbe, medtem ko imamo mi izjemno močno ljudsko, pa tudi umetno zborovsko glasbo,” še pove nagrajenka.

MARICA URŠIČ ZUPAN


Najbolj brano