Pestrost motivov in tehnik

V knjižnici Makse Samsa je do prihodnje srede na ogled spomladanska pregledna razstava članov likovnega društva Franceta Pavlovca iz Ilirske Bistrice. Svoja dela je na ogled postavilo 15 članov društva, ki se predstavljajo s pestrimi motivi v različnih tehnikah.

Zdenka Vinšek je  predstavila delovanje Likovnega društva France Pavlovec Foto: Tomo Šajn
Zdenka Vinšek je predstavila delovanje Likovnega društva France Pavlovec Foto: Tomo Šajn

ILIRSKA BISTRICA > Likovno društvo Franceta Pavlovca, ki mu zadnja leta uspešno predseduje Ilija Martić, se vsako leto občinstvu predstavi na dveh razstavah. Spomladanska razstava je pregledna, izbor slik, motivov in tehnik je prepuščen članom, zato so te razstave praviloma zelo pestre. Decembrska razstava pa je za razliko od pomladanske tematska, saj slikarji na poletni koloniji ustvarjajo na določeno temo.

Med približno 25 razstavljenimi deli bi težko našli skupne točke, saj so nastajala po izboru slikarjev in njihovih navdihov. Že kratek pogled na razstavljena dela potrjuje raznolikost motivov in tudi tehnik: od olja na platnu, akvarelov, akrilne tehnike, litografije do pirografije in še kaj.

“V lanskem letu smo se posvetili arhitekturni dediščini z elementi v ilirskobistriškem okolju. Dela, ki so bila zasnovana na šesti slikarski koloniji v Podtaboru, smo razstavili na decembrski predstavitvi v prostorih knjižnice,” je v svojem nagovoru ob odprtju razstave dejala Zdenka Vinšek, slikarka in ena najaktivnejših članic društva, ki šteje 20 članov.

Ravno vsakoletne dvo-dnevne likovne kolonije v Podtaboru, na katerih sodelujejo tudi člani sorodnega društva iz Postojne, pomenijo zelo pomembno dejavnost ljubiteljskih slikarjev na Bistriškem. “Slikarske kolonije so zasnovane s ciljem poglabljanja splošnih družbeno kulturnih in likovnih znanj prek študij, predstavitve razpisanih tem in izmenjave likovnih izkušenj na prijeten, družaben način,” je še dejala Vinškova.

Na pregledni razstavi Likovnega društva France Pavlovec svoja dela predstavljajo: Janez Knafelc, Zdenka Vinšek, Marino Samsa, Karmen Primc, Jadranka Savič,Ilija Martić, Aleksander Abram, Franc Močilnikar, Peter Filipčič, Andreja Boštjančič, Karmen Mikolj, Danijel Tomažič, Lucia Farkašova, Tončka Madon in Jožica Bubnič.

Za uspešno organizacijo slikarskih kolonij je najbolj zaslužen predsednik Martić. Na letošnji, ki jo bodo pripravili junija, se bodo posvetili trem okroglim obletnicam - vse so povezane s kulturno preteklostjo Ilirske Bistrice. Na slikarska platna bodo ujeli motive ob 150. obletnici ustanovitve bistriške čitalnice, 50. obletnice ustanovitve matične knjižnice, ki je pozneje dobila ime po pesnici Maksi Samsa, rojeni na Dolnjem Zemonu pred 110 leti.

Dobro obiskano odprtje razstave, ki bo na ogled do 30. aprila, je popestril nastop vokalno instrumentalnega kvarteta, pevk Jožice Bubnič in Marjanke Stančič ter instrumentalistov Dimitrija Grlja in Borisa Ujčiča.

TOMO ŠAJN


Najbolj brano