Ohranjajo ljudske pesmi

Pevke ljudskih pesmi Kulturnega društva Kraški šopek iz Sežane so se letos kot edine primorske predstavnice uvrstile na državno srečanje, ki je bilo minulo nedeljo v Zrečah.

Na državnem srečanju pevcev ljudskih pesmi so Primorsko letos zastopale Pevke ljudskih pesmi KD Kraški šopek Foto: Rado Andolšek
Na državnem srečanju pevcev ljudskih pesmi so Primorsko letos zastopale Pevke ljudskih pesmi KD Kraški šopek Foto: Rado Andolšek

SEŽANA > Prireditev Pevci nam pojejo, godci pa godejo je vsakoletna pregledna predstavitev poustvarjalnosti najboljših pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž iz vse države. Po uspešnih predhodnih nastopih na območnem in medobmočnem srečanju je državni strokovni spremljevalec za nastop na državni ravni, kot edino pevsko skupino iz Primorske, letos predlagal Pevke ljudskih pesmi Kulturnega društva Kraški šopek iz Sežane.

Na državnem srečanju, ki je bilo v nedeljo v Zrečah, je nastopilo 13 skupin. “Najprej smo se predstavile s pesmijo Lukovec je lepo mesto. Zapis izvira iz Hrušovce in opisuje okoliške kraje in dekleta, ki živijo v njih. Druga pesem An šuštar je bila zapisana v Dutovljah iz rokopisa Lovra Žvaba. V šaljivi pesmi se dekle norčuje iz fantov, ki opravljajo različne poklice,” je Miranda Novak predstavila njihov program.

Veliko zanimanje občinstva je skupina desetih Kraševk vzbudila tudi s svečanimi kostumi, ki so si jih sešile po vzoru oblačil, ki so jih okoli leta 1880 ob posebnih priložnostih nosili Kraševci. “Poleg nepogrešljivega šopka, ki je prepoznaven v oblačilni dediščini Krasa in nam je dal ime, krasijo te praznične 'noše' zelo lepe, ročno izdelane vezenine. Motivi so preprosti, med njimi se skrivajo simboli, ki naj bi bili povezani z mističnimi vsebinami. Tako imajo te vezenine dvojno vlogo: krasile so videz in varovale none pred vsem hudim, niso bile le okras, ampak predvsem izpoved in odsev duhovnosti in verovanja,” je Novakova izpostavila njihov opažen, celostno dodelan nastop.

Folklorna skupina Kulturnega društva Kraški šopek iz Sežane je sicer začela delovati v letu 2006. V društvu, ki šteje 52 članov iz celotnega območja Krasa, delujejo Odrasla folklorna skupina, Otroška folklorna skupina Bubci s Krasa, godbeniki skupine ter pevke ljudskih pesmi. Slednjih je dvanajst. Sprva so prepevale same, nato jim je strokovno pomagala Andreja Gerželj Breščič, danes pa za njihovo glasbeno rast skrbi Katarina Šetinc. Pevke se redno udeležujejo seminarjev za ljudsko pesem, ki jih organizira Javni sklad za kulturne dejavnosti. Do sedaj so že izdale eno zgoščenko z ljudskimi pesmi.

“Petje nam v prvi vrsti pomeni sprostitev, užitek in veselje. Istočasno nam nudi zadovoljstvo, da lahko poustvarjamo in s tem ohranjamo spomin na nekdanje življenje in naše korenine. Tudi zato pogosto nastopamo, več kot 30-krat na leto, tako doma kot tudi v tujini,” je povedala Neda Lah, predsednica KD Kraški šopek, ki je tudi sama pevka. “Uspehi zadnjih let, krona je bil nastop v Zrečah, nam dajejo elan, da bomo še bolj intenzivno iskale skoraj že pozabljene pesmi v domačem kraju in bližnji okolici in s tem naredile naš repertoar še bolj vsebinsko raznolik,” družno napovedujeta pevki.

BOGDAN MACAROL


Najbolj brano