Od Branika do Zavarha in Trente

Pred vrati je začetek letošnje, že petinštiridesete revije Primorska poje, ki se bo začela v petek v Braniku in se zaključila v nedeljo 27. aprila v Trenti in Zavarhu v Beneški Sloveniji. Na 31 koncertih revije na Primorskem, v Furlaniji- Julijski krajini in Pulju bo nastopilo rekordnih 214 zborov in pevskih skupin, v katerih prepeva 4585 pevk in pevcev.

Revijo Primorska poje že štiri desetletja in pol spremlja zvesto občinstvo; fotografija je z lanskega zaključnega koncerta v Trenti.
Revijo Primorska poje že štiri desetletja in pol spremlja zvesto občinstvo; fotografija je z lanskega zaključnega koncerta v Trenti. 

KOPER > Tudi letošnja Primorska poje torej ne izgublja na množičnosti in bo zajela ves primorski prostor na obeh straneh nekdanje slovensko-italijanske meje.

Začetek letošnje revije bo v petek ob 20. uri v Kulturnem domu v Braniku. V soboto se bo revija nadaljevala v Domu krajanov v Biljah ob 20. uri, v nedeljo pa bo koncert v gradu Dobrovo ob 17. uri. Na omenjenih koncertih bo nastopilo 20 pevskih zborov in skupin. Pevcem in poslušalcem bo na voljo programska knjižica.

Tako kot vsa zadnja leta so tudi letos organizatorji Javni sklad RS za kulturne dejavnosti s svojimi desetimi primorskimi območnimi izpostavami, Zveza pevskih zborov Primorske ter Zveza slovenskih kulturnih društev v Italiji, Zveza cerkvenih pevskih zborov Trst in Zveza slovenske katoliške prosvete iz Gorice.

Primorska poje je bila vsa minula leta posvečena zgodovinskim dogodkom (lani 300-letnici Tolminskega punta) ali pa jubilejem pomembnih primorskih glasbenikov in tako bo tudi letos. Zbori bodo počastili stoletnici rojstva skladateljev Rada Simonitija in Staneta Maliča ter 110-letnico rojstva pesnika Srečka Kosovela.

V dveh mesecih se bo od petka do nedelje, z izjemo velikonočnih praznikov 20. aprila, zvrstilo 31 koncertov, na katerih bo prepevalo 4585 pevk in pevcev. Večina koncertov bo na Primorskem, približno tretjina pa v Furlaniji-Julijski krajini. Tudi število nastopajočih zborov je v tem sorazmerju.

Na prvem koncertu letošnje revije Primorska poje bo zapelo sedem zborov oziroma pevskih skupin. Na koncertu v Braniku se bodo predstavili Ženska vokalna skupina Kvintet Anike, Mešani pevski zbor Duri s Cola, Oktet Rožmarin iz Kostanjevice na Krasu, Moški pevski zbor Pergula, Mešani pevski zbor Slavec iz Solkana in Komorni zbor Grgar.

Tudi letos se bo revija selila v soseščino in sicer v Pulj, kjer bo v soboto 12. aprila koncert v Domu Hrvaških braniteljev v sodelovanju z mešanim zborom SKD Istra. Tudi sicer bo revija zajela zbore naših rojakov iz sosednjih držav. Pet zborov iz Hrvaške, trije s Koroške in en zbor iz Porabja.

V tej množici zborov in pevskih skupin bo letos sedem takih, ki bodo nastopili prvič, prvič se pa bo predstavilo tudi deset novih zborovodji. K novim je treba dodati tudi jubilante. Osem moških zborov, ki prihajajo iz Mirna, Devina, Ilirske Bistrice, Domja, Doline, Opčin Prosek-Kontovela in Vogrskega je nastopilo na vseh revijah. Edini dirigent, ki je sodeloval na vseh petinštiridesetih revijah, pa je Ivan Tavčar, sicer dolgoletni tajnik Zveze pevskih zborov Primorske.

TOMO ŠAJN

Podpis k sliki:Moški zbor Lijak Vogrsko na nastopu lansko leto v Jasenu pri Ilirski Bistrici, je eden od osmih zborov, ki so se udeležili vseh revij primorska poje


Najbolj brano