Naj nas pesem druži

Drevi bo v izolskem hotelu Delfin posebej slovesno. Ob 20. uri bodo namreč predstavili zgoščenko Zapojmo si, ki je nastala ob desetletnici istoimenskih pevskih večerov. Te vodi Marjetka Popovski, po izobrazbi diplomirana fizioterapevtka, ki se predano ukvarja tudi z glasbo.

Naslovnica zgoščenke Zapojmo si, ki jo bodo predstavili nocoj
Naslovnica zgoščenke Zapojmo si, ki jo bodo predstavili nocoj 

> Kaj je botrovalo odločitvi, da začnete pripravljati pevske večere?

“Pred desetimi leti sem kot ustanoviteljica in vodja pevske skupine Doma upokojencev Izola skupaj s pevci posnela Spominsko zgoščenko. To ploščo smo v sodelovanju s hotelom Delfin predstavili širšemu občinstvu. Bil je prekrasen večer, občinstvo je prepevalo z nami. Z domsko pevsko skupino smo mesec za mesecem polna štiri leta prepevali na teh večerih. Na žalost je starost pevcev botrovala odločitvi, da začnemo sodelovanje opuščati. A obiskovalci so te skupne pevske večere sprejeli s takšnim veseljem, da sem vzela v roke svojo kitaro in z začela namesto skupine z njimi prepevati sama. Tako sem postala animatorka, vodja in izvajalka skupnih pevskih večerov 'Zapojmo si', ki jih uspešno organiziramo še danes - enkrat do dvakrat na mesec.”

“ Vsi obiskovalci, običajno se teh večerov udeleži od 100 do 300 ljudi, postanejo pevci. In občutek, da je naša ljudska pesem še vedno živa, je res krasen.”

>Kako ste večere Zapojmo si tematsko zasnovali, komu so namenjeni?

“Namenjeni so vsem ljubiteljem starih slovenskih ljudskih pesmi. V izboru pesmi, ki jih prepevam ob spremljavi kitare, so pesmi vseh področij Slovenije. Lahko rečem, da repertoar na nobenem od večerov ni enak prejšnjemu. Ti večeri so v prvi vrsti namenjeni gostom hotela, v teh desetih letih pa te večere z veseljem obiskujejo tudi domačini iz Izole, Kopra, Pirana in okoliških krajev. Vsebino pevskih večerov pa prilagodim tudi glede na priložnosti in praznike, ki jih praznujemo.”

> Kako v pevske večere vključite občinstvo?

“Veste na teh večerih je tako, da občinstvo tudi nastopa. Pesem sicer začnem sama, potem pa vsakdo iz občinstva lahko 'najde svoj glas', se izrazi in zapoje po svojih zmožnostih. Vsi obiskovalci, običajno se teh večerov udeleži od 100 do 300 ljudi, postanejo pevci. In občutek, da je naša ljudska pesem še vedno živa, je res krasen. Marsikatero pesem zapojemo tudi na željo obiskovalcev, ki jih velikokrat k mikrofonu povabim kot soliste. Kot gostje pa so na teh večerih nastopili tudi številni pevski zbori in pevske zasedbe.”

> Nocoj boste predstavili zgoščenko. Kako je potekalo snemanje?

“Tudi to zgoščenko smo, tako kot prvo, posneli v živo, na enem od naših pevskih večerov. Na plošči tako sodeluje tudi občinstvo, na snemanje pa sem povabila tudi goste: domač Moški pevski zbor Jagodje Dobrava in pevsko skupino Dekleta s Škofij. Na plošči je sedemnajst slovenskih ljudskih pesmi; večino jih pojemo skupaj z občinstvom, nekaj jih zapojem sama, med temi sta tudi dve moji avtorski skladbi.”

> V čem vidite največji pomen teh večerov? Kakšne načrte imate?

“Ob tej obletnici se počutim res prijetno, predvsem zato, ker ti večeri prinašajo doživetje bogastva skupnega ljudskega prepevanja. Pesem živi v srcih vseh nas, s tem ohranjamo slovensko ljudsko pesem, naše pevsko bogastvo in tudi naš narodni ponos. Slovensko ljudsko tradicijo se trudim predajati tudi mlajšim rodovom, tako sodelujem s piransko osnovno šolo Ciril Kosmač, ki je prva Unesco šola v Sloveniji, s slovensko ljudsko pesmijo pa seznanjam tudi udeležence njihove poletne šole slovenskega jezika. Našo staro domačo pesem pa sem ponesla iz Izole v še druge slovenske kraje, kakor tudi med slovenske rojake v daljno Avstralijo, Švico, Francijo, Italijo, Avstrijo, Hrvaško, Bosno in Srbijo. S sloganom "Naj nas pesem druži " bodo ti pevski večeri, upam, še dolgo živeli in bili tudi dobro obiskani kot doslej.”

MI


Najbolj brano