Hitri in iznajdljivi

Improvizacijsko gledališče je v Sloveniji rezervirano predvsem za dijake, ponekod tudi za študente. Da bi to zvrst neprofesionalne gledališke umetnosti približali širši lokalni skupnosti, so ljubitelji improvizacijske igre v Novi Gorici pred letom in pol oblikovali Dženny Improteam, ki navdušuje smeha željne na Goriškem.

Dženny Improteam na odru ajdovskega mladinskega centra Foto: Ana Cukijati
Dženny Improteam na odru ajdovskega mladinskega centra Foto: Ana Cukijati

NOVA GORICA > Minuli konec tedna je improvizacijska skupina Dženny že drugič v šestih mesecih nastopila v Mladinskem centru Hiša mladih v Ajdovščini in navdušila s svojo domišljijo.

Edina tovrstna skupina na severnem Primorskem se je v Novi Gorici oblikovala pred poldrugim letom. Šteje osem članov, ki imajo v povprečju 26 let, vadijo pa enkrat tedensko na Mostovni. “Gledališka zvrst improvizacije je sicer znana dijakom dramsko-gledališke smeri novogoriške umetniške gimnazije, a je običajno zaprta za javnost. Namenjena je le omenjenim dijakom, tekmovanja improvizacijskih dijaških skupin pa potekajo v Ljubljani. Zato smo novembra 2012 ustanovili Dženny Improteam, da lahko širši publiki pobliže predstavimo, kaj improvizacisjko gledališče sploh je,” nam je pojasnila pobudnica in idejna vodja skupine Ana Pogelšek, ki ima na nastopih tudi vlogo moderatorke.

Po šestih mesecih vaj se je osmerica, ki prihaja iz Nove Gorice in bližnje okolice, že podala na lokalne odre, kjer se zelo dobro počutijo in znajdejo. Sodelujejo z različnimi klubi, društvi in lokali. “Pri improvizacijskem gledališču ni scene, ni kostumov, ni rekvizitov. Vse gradiš sam,” pravi Eva Kljun. “Biti moramo hitri in iznajdlji-vi.”

Bistvo tovrstnega gledališča so stalne igre z določenimi pravili, a vsebina je vedno drugačna. “Publika namreč izbere okolje, nastopajoče like, situacije … Nato pa je vse prepuščeno igralcem,” je opisala improvizacijsko gledališče Tina Kodre. “Veliko dejavnikov vpliva na nastop. Najbolj prav publika in okolje, vse pa je odvisno od njihovega odziva. Nastop je zato lahko dober ali pa slab.”

Improvizacijska skupina Dženny v petek zvečer ob 20. uri nastopa v Mladinskem in multimedijskem centru Mink v Tolminu.

Njihove vaje tako niso nič kaj podobne tistim, ki jih imajo profesionalni gledališki igralci, saj jim besedila ni potrebno znati na pamet. Vadijo discipline - to gledališče jih pozna kar 43 - pozornost pa dajejo tudi vajam za koncentracijo, za zaupanje soigralcu in za poslušanje drug drugega. Svojo kreativnost, duhovitost, domišljijo in iznajdljivost na vajah tudi pokomentirajo. Ker različne discipline zahtevajo različne sposobnosti, morajo biti nanje dobro pripravljeni. Zato nikoli ne izpustijo gibalnih vaj. “Filozofija impro gledališča je izredno zanimiva. Tu humor iščemo v najbolj resnih stvareh,” nam je za konec zaupala Gaja Pavliha.

Džennyi Improteam vabi v svoje vrste tudi nove moči, torej vse tiste, ki jih improvizacijsko gledališče zanima in bi se radi v njem poizkusili.

ANA CUKIJATI


Najbolj brano