Glasbena pravljica, ki napoveduje obletnico

S klasično glasbo iz filmov je pihalni orkester Eta zaključil minulo leto in napovedal obetavno 40. obletnico igranja. Občinstva, ki je dvakrat prenapolnilo osnovnošolsko dvorano, mu ne bo zmanjkalo.

Pihalni orkester Eta na odličnem koncertu Klasična glasba v filmih Foto: Saša Dragoš
Pihalni orkester Eta na odličnem koncertu Klasična glasba v filmih Foto: Saša Dragoš

CERKNO > Pihalni orkester Eta je zvesto občinstvo v letošnje leto povedel z zvoki Straussa, Verdija, Šostakoviča in drugih glasbenih velikanov. Posegel je po klasični glasbi v slavnih filmih, katerih odlomki so se sočasno vrteli v dvorani. Čeprav je šlo za tradicionalni prednovoletni koncert, so godbeniki z njim napovedali, da so pripravljeni na slavje letošnje 40-letnice.

Tema je bila vse prej kot lahka, a so se ure in ure vaj obrestovale v glasbeno dovršenost. Da je tako, so se godbeniki zahvalili dirigentu Andreju Zupanu, ki je pred desetletjem glasbene entuziaste povedel v trdo delo in do danes, ko je svoje dodala še domača glasbena šola, z njimi segel po zvezdah. Zupan, odličen klarinetist, profesor in umetniški vodja kar treh orkestrov po Sloveniji, je godbenikom obljubil, da bo nelahkim vožnjam iz Ljubljane v Cerkno navkljub, vztrajal z njimi. Ker so predani muziki in so botrovali cerkljanski glasbeni prav-ljici, ki se je je pred leti komajda kdo nadejal.

Ker je skupaj z orkestrom torej jubilant tudi on, je bil koncertni večer še nekoliko bolj njegov, kot so bili številni tematski koncerti v minulem desetletju. Njemu najljubši Mozart, je edini štirikrat našel mesto v programu. V Koncertu za klarinet, morda najlepšo skladbo vseh časov, kot je ocenil, je solo odigral sam. V skladbi Podaj mi roko iz opere Don Giovanni pa sta se na baritonu in trobenti kot solista izkazala Ervin Florjančič in Nejc Drole.

Ob velikem Mozartu ostali veliki - Strauss, Čajkovski, Šostakovaič in drugi - niso izgubili sijaja. Orkester je dal vse od sebe in požel nedeljeno navdušenje publike. SD


Najbolj brano