Fotografski pogled domačinke, ki promovira Piran

Organizacija Spirit, ki skrbi za promocijo slovenskega turizma, bo Piran oglaševala tudi s fotografijami avtorice Barbare Kožar. Fotografski aparat jo v domačem kraju pa tudi drugod spremlja na vsakem koraku, ljubiteljstvo pa počasi prerašča v poklic.

Barbara Kožar
Barbara Kožar 

PIRAN > Kdor želi promovirati slovenski turizem, lahko fotografije različnih krajev najde v fototeki organizacije Spirit. Tam je na voljo tudi 24 novih fotografij Pirana, ki jih je posnela domačinka Barbara Kožar. “Na njih so različni pogledi na Piran. Precej je detajlov, ulic, mešanica novega in starega, patine kraja. Vse, kar prikazuje Piran na pravi način, takšnega, kot je. Nič ni računalniško obdelano in prirejeno,” o fotografijah pravi avtorica.

Podobe mesta, kot ga vidi, nastajajo naključno: “Običajno imam vedno fotoaparat s sabo, na različnih dogodkih, tudi v slabem vremenu. To je nora strast, ljubiteljstvo, ki prehaja počasi v polprofesionalnost. Razmišljam tudi o tem, da bi se preselila v Ljubljano, kjer je več možnosti za delo. Je pa Piran zelo fotogeničen. Ni nujno lep, a ima svoj čar. Če ga gledaš z ljubečimi očmi, ga moraš imeti rad.”

Ker strast prerašča v njen poklic, se je začela tudi izobraževati o fotografiji, večinoma na daljavo, prek spleta, kjer sodeluje s tujimi šolami, jim pošilja fotografije in se udeležuje natečajev. Ni pa članica nobenega fotografskega društva. “Čeprav imam rada družbo, sem pri teh stvareh individualistka. Ko fotografiram, sem rada sama. Sem pa spoznala veliko fotografov, s katerimi se srečujem in se od njih veliko naučim,” pravi. Poleg Pirana v fotografski objektiv najraje ujame živali, predvsem ptice, in ljudi. “Obožujem fotografirati ljudi, predstaviti zgodbo, ki jo pripovedujejo s pogledi. A je to tudi delikatno, zato fotografiram le tiste, ki to želijo in dovolijo. Prav tako je z otroki. Nikoli jih ne objavim na spletu, razen če to dovolijo starši.”

Svoje fotografije je nekajkrat tudi že razstavila, tako v domačem Piranu, v Izoli in drugod po Sloveniji. Spomladi bo svoja dela predstavila na razstavi na odprtem na Ptuju. “Lepo se počutim, ko brskam po spletu in vidim svoje fotografije. Tudi te, ki jih je odkupi Spirit in jih že uporabljajo,” je zadovoljna z uspehom.

HELENA RACE


Najbolj brano