Delavci na splavu fotografov

Člani Foto kluba Portorož že nekaj let, poleg fotografij, za svojo dušo ustvarjajo tudi skupinska dela, z njimi pa nastavljajo ogledalo propadu vrednot v družbi. Na razstavi v Avditoriju se do 6. decembra predstavljajo s portreti poklicev in osrednjim skupinskim portretom, ki so ga naslovili Meduzin splav.

Tri krat štiri metre veliko fotografijo  Meduzin splav so razstavili  kot jadro splava Foto: Helena Race
Tri krat štiri metre veliko fotografijo Meduzin splav so razstavili kot jadro splava Foto: Helena Race

PORTOROŽ > Pred štirimi leti so člani Foto kluba Portorož izdali koledar. Navdih zanj so našli v dvanajstih klasičnih umetniških delih, ki so jih postavili v današnji čas in jim dodali kritično noto - Sejalec (Ivan Grohar) je trosil seme na brezplodnem gradbišču, Zajtrk na travi (Edouard Manet) se je končal z opijanjem in drogami, Kofetarica (Ivana Kobilca) je skodelico kave uporabila za prerokovanje ...

Zatem so v vrednote družbe dregnili še z lanskim skupinskim portretom v solinah, ko so oblečeni v gospode opravljali garaško delo. Do 6. decembra pa bo v Avditoriju na ogled njihov Meduzin splav, razstava, na kateri osrednje mesto spet pripada skupinskemu portretu članov kluba. Tokrat so se preoblekli v delavce in poustvarili podobo boja za preživetje.

Sledili so motivu slikarskega dela avtorja Theodora GericaultaSplav meduze iz leta 1819, ki je upodobil agonijo posadke fregate Meduza - kapitan je zapustil posadko in se rešil s čolnom, 147 ljudi pa je postavil na zasilno zgrajen splav in ga pustil na morju. Preživelo jih je le 15. Približno toliko članov kluba je tudi sodelovalo pri ustvarjanju osrednje fotografije razstave.

Člani foto kluba Portorož se bodo letos predstavili še enkrat; konec decembra bodo imeli v piranski mestni kavarni pregledno projekcijo fotografij članov.

“Ne gre za kopiranje motiva, pač pa za prenos ideje. Želimo prikazati stanje naše družbe in kako je, ko pustiš na cedilu ekipo, ta pa naj se znajde, kot ve in zna,” pojasnjuje Vladimir Cvar, ki je poskrbel za koordinacijo med člani kluba. “Najteže jih je bilo zbrati, se dogovoriti za dan in uro in se odpraviti fotografirat,” dodaja.

Fotografija je nastala na travniku pod osamelim in na pol suhim hrastom v zaledju Istre, na njej pa je ujetih dvanajst članov kluba, ki predstavljajo različne poklice. “Nekdo beži z denarjem, navadni ljudje, ki opravljajo različne poklice, pa ostajajo in skušajo preživeti,” fotografijo opisuje predsednik Foto kluba Portorož Jadran Rusjan.

Natisnili so jo na več kot dva krat tri metre veliko platno in razstavili kot jadro splava. Obkroža jo še 21 fotografij različnih poklicev. “Želeli smo prikazati, da zaradi razvrednotenja dela poklici propadajo. Nihče več ne ceni dela. Najprej smo se nameravali osredotočiti le na kulturnike, a smo zamisel razširili, saj so v isti godlji tudi kmetje, medicinske sestre, ribiči, kuharji in drugi,” dodaja Rusjan.

HELENA RACE


Najbolj brano