Brez ljubezni ni nič. Tudi pesmi ne.

Koprski Moški pevski zbor Ciril Kosmač je v pevsko življenje pognal pred tremi desetletji. Kot pove predsednik zbora Vinko Zerbo, so se nekdanji borci zbrali v želji, da bi tudi Koper imel svoj moški zbor. V začetku jih je vodil Pavle Kos, na programu pa so imeli večinoma borbene pesmi, poleg njih pa tudi domoljubne ter umetne in ljudske skladbe. Od leta 2004 zbor, ki danes šteje 14 članov, prepeva pod vodstvom Mirana Zadnika. Petkov večer bo zanje še posebej pomemben, saj bodo ob 30. obletnici delovanja na Osnovni šoli Antona Ukmarja pripravili slavnostni koncert.

Člani Moškega pevskega zbora Ciril Kosmač in zborovodja Miran Zadnik na fotografiji ob 30. obletnici delovanja Foto: /
Člani Moškega pevskega zbora Ciril Kosmač in zborovodja Miran Zadnik na fotografiji ob 30. obletnici delovanja Foto: /

> Pojemo , ker …

“ ... prek pesmi najlaže občutimo in začutimo svet ter tako izrazimo tudi sebe.”

> Katere pesmi so na vašem repertoarju?

“V začetku delovanja so bile na programu našega zbora predvsem borbene in domoljubne pesmi, pa tudi veliko skladb narodov, s katerimi smo sobivali v nekdanji skupni državi. Odkar sem pred sedmimi leti prevzel vajeti zbora, je tudi program drugačen. Prepevamo v jezikih, ki so doma na našem območju; v istrskem narečju ter v slovenskem, italijanskem in hrvaškem jeziku. Prednost dajem pesmim, ki govorijo o ljubezni. To pa iz preprostega razloga: ljubezen je poglavitna življenjska sila. Brez nje ne bi bilo ničesar. Tudi pesmi ne.”

Moški pevski zbor Ciril Kosmač bo ob 30. obletnici svojega delovanja pripravil poseben koncert. V petek, 10. junija, ob 19. uri, bodo v dvorani Osnovne šole Antona Ukmarja v Kopru zapeli pod vodstvom Mirana Zadnika, za dirigentsko taktirko pa bosta poprijeli tudi nekdanji zborovodkinji Mirjana Bonin in Lidija Kotnik. V goste so povabili še Žensko vokalno skupino Kalina iz Ilirske Bistrice ter Otroški pevski zbor OŠ Dušana Bordona.

> Kje največkrat pojete?

“Radi zapojemo povsod, kamor nas povabijo. Še zlasti ljubo nam je prepevati v naši najožji skupnosti, na dogodkih, ki jih pripravijo naši sokrajani. V čast nam je, da se revije Primorska poje udeležujemo od leta 1982, domala odkar obstajamo. Leta 2003 pa smo na Taboru slovenskih pevskih zborov v Stični prejeli srebrno plaketo za dvajset let sodelovanja.”

> Kam ste doslej najdlje ponesli svojo pesem?

“Pred petimi leti smo gostovali pri naših prijateljih, Mešanemu pevskemu zboru Beseda iz mesta Valašské Meziiči. Zadnja leta se ne ukvarjamo toliko z gostovanji, več moči nam jemljejo prizadevanja, da bi zbor pomladili. To je naš glavni izziv za prihajajoče obdobje.”

> Za dobro kondicijo zbora je >najpomembneje …

“ ... vsekakor trdna pevska disciplina. To pomeni redno obiskovanje vaj in vestno udeleževanje nastopov. Odgovora na to vprašanje ne moramo končati ne da bi omenili, kako je pomembno, da se pevci zavedajo pomembnosti zdravega glasu in tehnike dihanja. Ker pa je zbor skupina, so za njegovo zdravje in dolgo življenje ključni tudi povezanost, dobro razumevanje in prijateljstvo med pevci.”

> Obstaja kakšna pesem, ki ima za vaš zbor poseben pomen?

“Posebno pomen ima za naše pevce skladba Zadoni nam, zadoni. To je naš pevski pozdrav.”

> Kaj je največkrat slišati na vašem avtobusu, ko se odpravljate na nastop?

“Ker sem kot dirigent zelo strog, prav veliko klepetanja ko se peljemo na nastop, ni. Drži pa, da avtobus na poti domov buči od pesmi, pogovora in šal.”

> Kako negujete svoje glasove?

“Z zdravim življenjem.”

> Če bi bil vaš zbor film, kateri žanr bi gledali? Zakaj?

“Vsekakor kaj zabavnega, saj smo vsi veseljaki.”

> Svet brez pesmi bi bil …“... kot riba brez vode.”

MI


Najbolj brano