Primorci beremo trikrat več

Akcijo Primorci beremo so leta 2007 zasnovali v tolminski knjižnici Cirila Kosmača. Njihova zamisel o spodbujanju bralne kulture pri odraslih je hitro zaživela še po drugih knjižnicah na Primorskem pa tudi onstran meje.

Akcija Primorci beremo spodbuja vedno več bralcev  Foto: Maksimiljana Ipavec
Akcija Primorci beremo spodbuja vedno več bralcev  Foto: Maksimiljana Ipavec

PRIMORSKA> Po petih letih se največji tovrstni projekt v Sloveniji lahko pohvali z impresivno statistiko: od začetka akcije je število prebranih knjig naraslo kar za 300 odstotkov.

Letos je v akciji sodelovalo 984 bralcev, ki so skupaj prebrali 6.748 del slovenskih avtorjev. 683 jih je prebralo pet proznih del in eno pesniško zbirko ter si tako prislužilo nagrado.

Na posebnih policah desetih knjižnic, ki so se junija vključile v peto sezono projekta Primorci beremo, so bralci lahko izbirali med 63 knjigami. Izbor je bil, tako kot vsa leta pester, saj je v branje ponujal prozo in poezijo spod peres domačih avtorjev. Projekt je namreč že od začetka naravnan na promocijo slovenskega leposlovja, razlog za takšno odločitev pa je pravzaprav posledica zgrešenega prepričanja, da je književno ustvarjanje domačih avtorjev manj privlačno, zanimivo in kakovostno kot pisanje njihovih tujih kolegov.

V prid trditvi, da smo Primorci z omenjenim predsodkom obračunali odločno in smelo, govorijo tudi rezultati ankete, ki so jo letos izvedli v vseh knjižnicah, vključenih v primorski “bralni znački za odrasle.” Sodelujoči v anketi so med drugim povedali tudi to, da prav zaradi izkušnje, pridobljene v akciji Primorci beremo, raje in pogosteje vzamejo v roke dela slovenskih pesnikov in pisateljev.

Peta sezona projekta Primorci beremo se bo z literarnimi večeri, na katerih bodo gostovali “avtorji z letošnjega seznama” (med njimi so tudi Saša Pavček, Esad Babčič, Miroslav Košuta, Erica Johnson Debeljak, Viki Grošelj in Marko Pavliha), sklenila v prihodnjih dneh, večinoma v sklopu prireditev Ta veseli dan kulture. Podroben program najdete na http://www.tol.sik.si/primorci-beremo/

Prav nič od muh pa niso niti številke: letos je akcija privabila kar 984 bralcev in bralk, ki so skupaj prebrali 6748 knjig, kar 683 pa jih je prebralo po pet proznih del in eno pesniško zbirko s seznama, ki so ga v branje priporočili knjižničarji in knjižničarke iz tolminske knjižnice Cirila Kosmača, ajdovske Lavričeve knjižnice, Mestne knjižnice in čitalnice Idrija, Knjižnice Makse Samsa Ilirska Bistrica, Mestne knjižnice Izola, koprske Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper, piranske Mestne knjižnice, Goriške knjižnice Franceta Bevka v Novi Gorici, Kosovelove knjižnice Sežana ter Narodne in študijske knjižnice iz Trsta in goriške Slovenske knjižnice Damirja Feigla.

MI


Najbolj brano