Prek športa do zavesti o naravi

S podelitvijo nagrad se je v ponedeljek zvečer v Bovcu zaključil 7. BOFF (Bovec Outdoor Film Festival)- festival filmov o športu, naravi, avanturi in ekologiji. Slavili so kanadski film Stand, švicarski Swissman Xtreme Triathlon ter ameriški Valhalla, Vodni stolp in Sensei.

Posebno nagrado žirije so podelili Vodnemu stolpu (The Water Tower, ZDA)  Peta McBrideja
Posebno nagrado žirije so podelili Vodnemu stolpu (The Water Tower, ZDA) Peta McBrideja 

BOVEC > Žirija, ki so jo sestavljali Karmen Tomšič, Stefano De Franceschi, Boštjan Mašera in Klemen Premrl, je ocenjevala 28 filmov v treh kategorijah, nagrade pa dodelila naslednjim: zmagovalec v kategoriji Narava in ekologija je film Stand (Kanada), delo Anthonyja Bonella in Nicholasa Teichroba, ki je v soboto v Bovcu doživelo evropsko premiero. Film skozi zgodbe športnikov in staroselcev predstavlja tveganje izlitja nafte v primeru tankerske nesreče ob obali Britanske Kolumbije. Žirija je pohvalila izvrstno zgodbo, montažo in fotografijo. “Skozi izjemne osebnosti je predstavljena zgodba o veslanju, ki naj usmeri pozornost in ozavesti ljudi o grozeči nevarnosti,” so zapisali in še:” Ljudje, predstavljeni v filmu, so zadovoljni z okoljem, v katerem živijo, in so tako pravi ambasadorji njegovih naravnih lepot. Vendar se hkrati zavedajo, da jih lahko tudi izgubijo na račun brezbrižnosti velikih podjetij in kapitala, ki posega v njihov ekosistem. Objektiv kamere lepo odslikava čustva nastopajočih, predvsem najmlajših v njihovi želji po življenju, ki si ga, neskvarjenega, zaslužijo.

Na cilju so vsi enaki

Zmagovalec v kategoriji Šport - kratki filmi je švicarski Swissman Xtreme Triathlon 2013, ki zgolj v desetih minutah odlično prikaže doživetje udeležencev letošnjega ekstremnega gorskega triatlona v Švici. Avtorja sta Marc Hakan Paulsen in Sampo Lenzi. Žirija je v filmu prepoznala boj tekmovalcev s samim seboj na poti do osebne “nirvane”. “Bistvo filma se odraža v objemih, kjer ni razlikovanja, kjer postanejo tekmovalci na cilju enaki med seboj. Filmska glasba odlično poudarja razpoloženje tekmovalcev in poudarja lepoto narave, montaža pa z izborom ravno pravih posnetkov zaobjema celotno tekmovanje in seveda samo bistvo zgodbe.”

Zmagovalec v kategoriji Šport - dolgi filmi je ameriški Valhalla avtorja Nicka Waggonerja in Bena Sturgulewskega (Sweetgrass Production). Gre za smučarsko akcijo, ki sta jo avtorja zelo izvirno zavila v zgodbo o iskanju prvinskih čustev. Gre za toplo in zelo gledljivo smučarsko hipijado. Žirija je bila navdušena nad zgodbo o čistem užitku v smučanju, izvirno uporabo kamere in montaže skozi počasne posnetke, ki podaljšuje ujete emocije in misli, glasba pa jih razpoloženjsko še stopnjuje. “To je film, kjer je pomembno zadovoljstvo, brez velikih načrtov, brez denarja in smeri, le uživanje v življenju, na poti v osebno svobodo,” so zapisali.

Opozarjanje na sodobne težave

Posebno nagrado žirije so podelili Vodnemu stolpu (The Water Tower, ZDA) avtorja Peta McBrideja, ki je ob vzponu na goro Kenya opozoril na hitro izginjanje ledenikov v afriških gorah in posledice za življenje pod njimi. Žirija v filmu vidi opozorilo na eno največjih težav sodobnega sveta. “Z izginjanjem ledenikov bo voda postala zlato prihodnosti, vse to pa se toliko bolj drastično dogaja v afriških gorah. Film si po našem mnenju zasluži posebno nagrado, ker na enostaven in lep način prikazuje občut-ljivo tematiko tudi skozi pripovedi ljudi, ki so priča tem dramatičnim spremembam v le nekaj desetletjih.”

Občinstvu se je najbolj prikupila zgodba iz filma Sensei (The Sensei, ZDA), ki govori o sodelovanju japonske plezalske legende Judžija Hirajame, tudi dvakratnega zmagovalca svetovnega pokala v Kranju, in mladega, nemirnega ameriškega plezalca Daniela Woodsa. Mojster in vajenec se skupaj odpravita v previsne granitne stolpe na Borneu.

Omeniti velja, da je na festivalu sodeloval tudi Solkanec Andrej Bijuklič, sicer ambasador BOFF-a, ki se je predstavil s filmom, posnetem na kajak izletu s prijatelji po rekah Čila in Argentine.

“Trdim da se izbor filmov lahko meri z največjimi in najodmevnejšimi podobnimi festivali po svetu,” je povedal Jan Maček, direktor festivala, ki ga prireja Športno društvo Drča. Dejal je tudi, da so obiskom festivala lahko zadovoljni in poudaril: “Festival je tu zgradil svojo prepoznavnost in glas o njem se širi. Veliko obiskovalcev pride v Bovec v prvi vrsti zaradi festivala. Želimo si še pomladiti občinstvo. Letos smo tehnično in programsko napredovali, v izvedbi pa moramo opraviti še nekaj korakov, naslednji bi lahko bil podnaslavljanje filmov, ki pa ni poceni.”

KLAVDIJA FIGELJ


Najbolj brano