Pred 800 leti se je v Kopru rodil pisec Summe Monaldine

Letos mineva 800 let od rojstva velikega Koprčana, pravnika, teologa in filozofa, blaženega Monalda Koprskega, ki se je v tem mestu rodil in umrl.

Monaldo Koprski (1210-1280)
Monaldo Koprski (1210-1280) 

KOPER >Monald Koprski (1210-1280) je bil diplomirani pravnik (najverjetneje je študiral v Padovi) in mali brat od prvih začetkov Frančiškovih redov in je deloval v samostanu sv. Frančiška v Kopru, deloval pa je tudi v Trstu in nekateri menijo, da je bil tudi predstojnik Dalmatinske province minoritov. Mnogo podatkov o njem je še neznanih, a v spominu svojega mesta in Frančiškove redovne skupnosti je ostal kot blagi in nadarjeni Frančiškov brat - Blaženi Monaldo.

Je pisec pravno teološko filozofskega dela Summa Monaldina, čigar posamezni listi se hranijo v različnih knjižnicah po Evropi, v Padovi, Pragi, Oxfordu in drugod, in je dragocen spomenik istrskokrščanske identitete Kopra. Pripisujejo mu še avtorstvo nekaj pridig in teoloških spisov.

Relikvije blaženega Monalda od povojnih let skrbno hranijo v cerkvi sv. Marije Velike v Trstu.

Ustanove Frančiškanski samostan sv. Ane v Kopru, skupnost Italijanov S. Santorio Koper, Osrednja knjižnica S. Vilharja Koper, župnija sv. Marije Velike v Trstu ter Turistično društvo Koštabona so letošnje leto razglasile za Monaldovo leto. Ob obletnici načrtujejo številne kulturne, znanstvene in pastoralne dogodke, posvečene temu pomembnemu Koprčanu.

Začetek bo jutri ob 17. uri s slovesno mašo v cerkvi sv. Ane v Kopru, v soboto pa bo spominski dan.

Prihodnje leto med drugim načrtujejo izid Monaldovega življenjepisa, razstavo ter mednarodni simpozij.

LKF


Najbolj brano