Pred 20 leti je umrl Kurt Cobain

Danes mineva 20 let od smrti frontmana skupine Nirvana Kurta Cobaina. Ta je, tako kot še nekaj glasbenih legend, kot so Janis Joplin, Jim Morrison in Amy Winehouse, umrl pri rosnih 27.

SEATTLE > Kurt Donald Cobain se je rodil 20. februarja 1967 v Aberdeenu v zvezni državi Washington. Pri osmih letih sta se starša ločila, kar je, kot je pozneje tudi sam priznal, močno zaznamovalo njegovo otroštvo. Podobno je ocenila tudi njegova mama, ki je dejala, da se je po ločitvi radikalno spremenil, postal introvertiran in kljubovalen.

Kat otrok je Cobain oboževal Beatle, že kmalu pa odkril tudi trši rock in skupine, kot so Led Zeppelin, Black Sabbath in Kiss. Že kot najstnik je spoznal Krista Novoselica, s katerim sta leta 1987 ustanovila skupino Nirvana. Prvih nekaj let je v skupini igralo več bobnarjev, šele leta 1990 pa se je zasedbi pridružil še tretji nepogrešljivi člen legendarnega sestava Dave Grohl.

Leta 1989 je Nirvana izdala svoj prvi album - Bleach, zaslovela pa je leta 1991 z drugim albumom Nevermind, ki so ga prodali v več kot 15-milijonski nakladi. Z njim se je širša javnost prvič seznanila z žanrom grunge. Spomladi je skupina odšla na evropsko turnejo, v okviru katere je nastopala tudi v ljubljanski hali Tivoli. To je bil predzadnji koncert Nirvane tik pred koncertom v Münchnu, ki je trajal le 70 minut.

Cobaina so samomorilske misli preganjale dlje časa. Že v Rimu v začetku marca 1994 je Cobain vzel preveliko količino mamil in bil nekaj dni v komi, vendar so ga takrat rešili. Življenje pa si je naposled vzel mesec dni pozneje doma, v Seattlu. Pustil je poslovilno pismo, ki ga je pozneje oboževalcem prebrala njegova soproga, pevka Courtney Love. V njem je med drugim zapisal, da že dolga leta ni čutil nobenega vznemirjenja in zato se je čutil krivega. “Dejstvo je,” je zapisal, “da vas ne morem preslepiti. Največji zločin je sprenevedanje. Nobene strasti ni več v meni. Bolje je izgoreti kot pa zbledeti.” Dogodki zadnjih dni so navdahnili režiserja Gusa Van Santa, ki je leta 2005 posnel film Zadnji dnevi.

Nirvana je v času svojega delovanja izdala le tri studijske albume - poleg omenjenih še Utero - nekaj pa jih je izšlo kasneje, med njim leta 1994 plošča Unplugged in New York, ki velja za enega najboljših akustičnih albumov.

Lani je minilo 20 let od albuma Nevermind z uspešnicami kot so Smells Like Teen Spirit, Come As You Are in Lithium. Ob obletnici je lani izšla nova, dopolnjena izdaja albuma.

Tudi letošnjo obletnico Cobainove smrti bodo primerno obeležili. Nirvana bo 10. aprila sprejeta v Dvorano slavnih rock & rolla, mestece Hoquiam, dobrih šest kilometrov od Cobainovega rojstnega kraja, pa je 10. april razglasilo za dan Nirvane.

STA


Najbolj brano