Pravljice v času brez njih

Z odprtjem razstave ilustracij Martine Ljubič in s predstavo senčnih lutk Oči na drevesu v produkciji lutkovnega društva Mari O Net.te se drevi, ob 19. uri, v Sončni dvorani v Izoli začenja 4. Primorski pravljični festival. Do prihodnje nedelje bo čarovnijo podarjal na kar šestih prizoriščih.

Pobudnica festivala Aljoša Križ Foto: Maja Pertič Gombač
Pobudnica festivala Aljoša Križ Foto: Maja Pertič Gombač

IZOLA >Festival, ki ga prirejajo Mestna knjižnica Izola, izolska enota JSKD, italijanska skupnost in lutkovno društvo Mari O Net.te, po besedah pobudnice Aljoše Križ vnovič v ospredje postavlja pripovedovanje: “To je temelj pravljičnega festivala, bogatijo pa ga tudi lutkovne predstave in nekaj predstavitev knjig, ki so nastale v tem prostoru.”

Danes bo v ospredju ilustracija Izolanke Martine Ljubič, likovne pedagoginje, ki ustvarja za več otroških revij. “Ilustracija je bila dolgo zapostavljena likovna zvrst, ki šele zadnja leta dobiva zasluženo pozornost. Tudi zato smo se odločili, da na razstavi predstavimo krasne Martinine ilustracije,” pravi Križeva.

Jutri ob 10. uri bodo v Mestni knjižnici predstavili antologijo otroških haikujev Le sillabe danzanti (plešoči zlogi). V Italiji sta jo založila lanska udeleženca festivala, pripovedovalca in pesnika Çlirim Muça in Alberto Fugliola, v izbor pa sta uvrstila tudi haikuje, ki so jih napisali učenci izolske italijanske šole Dante Alighieri. V nedeljo ob 10.30 pa bo v Sončni dvorani gostoval priznani lutkar Brane Vižintin.

Med dogodki, ki se bodo zvrstili tudi po šolah, vrtcih, v Manziolijevi palači in celo v izolskem domu upokojencev, bosta tudi predstavitvi knjig za otroke: Špela Pahor in Tea Štoka bosta v torek ob 19. uri predstavili knjigo filipinskih ljudskih pravljic Mesečeva vila z ilustracijami Laure Ličer, prihodnji petek ob 18. uri pa bosta v Manziolijevi palači avtorica Katja Dellore in ilustratorka Fulvia Grbac predstavili slikanico Alfabetolandia (Dežela abecede).

Prireditelje posebej veseli, da bo letos velik del programa potekal v italijanščini. Ta bo v svoji narečni različici deloma zaznamovala tudi četrtkov večer v knjižnici, kjer bodo pod geslom Čakulamo po naše - Ciacole ala nostra “čakulale” Rožana Koštjal v šavrinskem, Dorina Beržan v izolskem in Amina Dudine v koprskem dialektu. MPG


Najbolj brano