Pozivajo preprosto: “Stopimo skupaj”

Sinoči se je na 28 prizoriščih po Sloveniji - med njimi jih je osem na Primorskem - začel filmski festival “Zdaj pa dost'!” Društvo Duh časa, ki prepleta organizacijske niti s številnimi angažiranimi, največkrat mladimi organizatorji, želi s kritičnimi filmi kar največ Slovencev zbuditi v prevzem aktivnejše vloge spreminjevalcev družbe.

Matjaž Peternelj, center mladinskih alternativnih dejavnosti Cerkno C.M.A.K. Foto: Saša Dragoš
Matjaž Peternelj, center mladinskih alternativnih dejavnosti Cerkno C.M.A.K. Foto: Saša Dragoš

CERKNO>“Ogledal sem si vse filme, ki bodo okvir našim debatam na kritično angažiranem festivalu “Zdaj pa dost?”. Odlični, predvsem pa neodvisni, vredni ogleda in sodelovanja so,” je ob začetku festivala neodvisnega dokumentarnega filma povedal Matjaž Peternelj.

Festival soorganizira za cerkljanski klub C.M.A.K. Pobudnik in glavni organizator - ljubljansko društvo Duh časa - je pridobil še 27 sorodnih soorganizatorjev po Sloveniji.

Cilj društva Duh časa, ki si kot podaljšek globalnega gibanja Zeitgeist prizadeva za kar najbolj korenite družbene spremembe in upor sedanji brezizhodni krizi, je k tem pridobiti kar največ neotopelih Slovencev. “Vsebina izbranih filmov nedvomno odgovarja cilju. Upam, da bomo z njimi pritegnili kar največ gledalcev. Pravzaprav aktivnih udeležencev festivalskih večerov, saj bodo ogledom sledile različne vsebinsko zaokrožene debate,” upa Peternelj.

Ameriški Collpas (Propad), film o policistu, ki se prelevi v novinarja, napove krizo precej pred “nevednimi” analitiki in se prelevi v protagonista družbenih sprememb, je sinoči na 28 slovenskih prizoriščih uvedel festival. Podobno kot v Cerknem k ogledom na Primorskem vabijo še v Idriji, Tolminu, Šempetru, Ajdovščini, Pivki, Sežani in Piranu. Največkrat v mladinske klube ali njihova običajna kulturna zbirališča. Po njem bo uvodna debata tekla o nujnosti družbenih sprememb.

Nocojšnji večer z zabavnim dokumentarcem, kako spremeniti svet (Yes men, fix the world) obeta bolj sproščeno vzdušje, a povsem resen pogovor o aktivizmu. Petkovo nadaljevanje pa bo z animiranimi ameriškimi sanjami (American dream) in dokumentarnim filmom Raj ali opustošenje in z razpravo o rešitvah zablod sodobnega sveta, pripravilo teren za nedeljski sklep festivala. V nedeljo namreč z geslom Stopimo skupaj! vabijo na tri osrednja prizorišča - ob Ljubljani in Mariboru tudi v Piran - k celodnevnemu snovanju sprememb s pomočjo angažiranih kulturnih dogodkov.

“Nedeljsko dogajanje z oblikovanjem načrta za naslednji skupni korak za osveščanje in aktivno oblikovanje družbenih sprememb, bo v celoti v domeni društva Duh časa. Na osrednjih prizoriščih se bomo zbrali vsi organizatorji. Toplo so vabljeni tudi vsi, ki jim ni vseeno,” pravi Petrnelj.

Piranska Punta bo, podobno kot ostali dve prizorišči, oživela ob 10. uri. “Vsakdo, ki ne bo ostal doma, lahko prispeva kamenček v mozaik prihodnosti, ki bo temeljila na trajnosti, napredku, sodelovanju, skrbi za sočloveka in planet in vsem pripadajoči blaginji,“ so prepričani v Duhu časa.SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano