Požegnali so jih Prodigy

Primorska skupina Hex je s spletno izdajo prvenca Electromonster, ki je na voljo brezplačno, nase opozorila tudi v Veliki Britaniji, kjer sta elektronska žanra drum'n'bass in dubstep doma. Njihov jutrišnji nastop na beograjskem festivalu Warrior's Dance Festival je namreč “požegnala” prav zvezdniška skupina The Prodigy, ki festival soorganizira.

Hex so (z leve) pevec Max Power, DJ Dahow in raper MC Omis Foto: Fotomitru
Hex so (z leve) pevec Max Power, DJ Dahow in raper MC Omis Foto: Fotomitru

ISTRA, BEOGRAD>“Bom iskren: ko nismo dobili založbe, ki smo si jo želeli, smo se odločili, da se odpovemo ostalim ponudbam - med drugim eni iz Švedske - in objavimo ploščo na internetu, kjer je na voljo poslušalcem brezplačno. Da bi jo lahko slišalo čim več ljudi,” pravi Izolan Davor Lonzarič z umetniškim imenom DJ Dahow, ki že dobro desetletje vrti in kot producent ustvarja elektronsko glasbo. Začel je leta 2001, ko so najprej s skupino Electronic beats nato pa kot Elektrofolp pod okriljem Kluba izolskih študentov in dijakov prirejali prve klubske večere. Z živimi nastopi sta najprej začela skupaj z Maxom Powerjem, ki je izhajal iz rock scene, a ko se jima je leta 2010 pridružil še raper MC Omis (Omar Ismail) iz Ajdovščine, nekdanji pevec zasedbe Mi Familia, so kot Hex začeli snovati avtorsko glasbo. “Prva skladba Adrenaline je bila ekspreriment. Vsak je dal nekaj svojega. Želeli smo videti, kaj se bo izcimilo. Takoj smo posneli videospot in se na naše veliko presenečenje znašli na MTV Adria, kar je bila za nas izjemna potrditev,” priznava Lonzarič, ki pri skupini skrbi za aranžmaje in glasbo nasploh. Slednja se napaja tako iz elektronskih žanrov, kakršni so drum'n'bass, dubstep in brakbeat, kakor iz punka in rocka, saj se jim na nastopih nemalokrat pridružita tudi bobnar in kitarist.

Jutri bodo na festivalu v Kalemegdanski trdnjavi v Beogradu nastopili še The Prodigy, Skrillex, Caspa, Zanelowe, Feed Me, Goblini, Eyesburn in Ritam Nereda in hrvaško-slovenska zasedba Lollobrigida.

Med nastopi prav gotovo izstopata marčevski na prvem Slovenskem tednu glasbe v Kinu Šiška in že drugi koncert na Festivalu Lent, kjer so letos nastopili na otvoritvenem koncertu (na Večerovem odru) ob odštekanih Angležih Skindred.

Čeprav glasba skupine Hex hibrid različnih žanrov, jih najpogosteje uvrščajo v drum'n'bass in dubstep, elektronska žanra, rojena v Angliji, ki imata po svetu precej poslušalcev, nemalo pa tudi pri nas. “Marsikje je dubstep po priljubljenosti že prehitel house glasbo. Nenazadnje dubstep najdemo celo pri Rihanni. Skrillex, ki bo nastopil tudi v Beogradu, za nastop v Kanadi računa 60.000 dolarjev! Pri nas je tudi nekaj producentov in skupin, ki prirejajo zabave, med izvajalci pa velja omeniti BeatMyth z N'Tokom,” pravi Lonzarić, ki meni, da je v Sloveniji veliko dobrih klubov. Poleg K4 in Metelkove v Ljubljani, je tu še novogoriška Mostovna, ki se po njegovem mnenju lahko primerja celo s podobnimi londonskimi prizorišči, kjer je ta glasba doma. “Zelo žalostno pa je prav na Obali, od koder smo doma. Odkar so zaprli klub Shoto pod Belvederjem, ki je bil zame pravi sodobni kulturni dom, je vse prepuščeno individualni iniciativi. Sami smo nekajkrat priredili klubske večere v Arrigoniju, pa v Hrvatinih, a pogrešamo pravo prizorišče.”

Plošča Electromonster je temačna, pravzaprav jezna: “Govori o sistemu, ki nas kontrolira. Skorajda v vsakem trenutku smo z novodobno tehnologijo pod nadzorom, pa se tega niti ne zavedamo,” poudarja Davor Lonzarič. Plošča ni taka, da bi jo poslušali doma: “Vedno smo z glavo pri odru. Stremimo k dobremu nastopu v živo.”

Povabilo na beograjski Warrior's Dance Festival je zanje veliko priznanje: “Želeli smo si nastopili na Szigetu ali Exitu, na koncu pa smo povabljeni na Warrior's, kar je nekaj takega, kot če bi garažni bend naenkrat dobil povabilo na ekskluzivni nastop v priljubljeni televizijski šov v najbolj gledanem terminu.” Lonzarič sicer priznava, da bi do povabila težko prišli brez managerja Sandija Mavra in agencije Kurz Rock Vibe, a dejstvo ostaja, da so njihov nastop potrdili sami Prodigy. Skupina, ki je svet obsedla leta 1997 s ploščo The Fat of the Land, je namreč snovalka festivala, ki se je doslej zgodil že v Tokiu in v Veliki Britaniji. “Ne vemo, če so poslušali ploščo ali so si zgolj ogledali posnetke, a za nas je že njihova naklonjenost velik dosežek. Prodigy so za vso to glasbeno sceno nekakšni botri, saj so podrli meje in v elektronsko glasbo vnesli rockerski odnos.”

MAJA PERTIČ GOMBAČ


Najbolj brano