Povezuje jih les

Sredi Trsta so na ogled unikatni leseni izdelki sedmih slovenskih oblikovalcev oziroma oblikovalskih skupin. Razstavo Vezi(Legami, Links) si je zamislil ljubljanski Studiobotas, gosti pa jo mizarska delavnica in trgovina VUD v Ulici Diaz, lučaj od Trga Unità in slovenskega konzulata.

Razstava Vezi bo v Trstu  na ogled do 8. februarja Foto: Peter Verč
Razstava Vezi bo v Trstu na ogled do 8. februarja Foto: Peter Verč

TRST > Koncept razstave obiskovalec dojame že takoj, ko stopi v trgovino VUD: eksponati v desnem kotu trgovine takoj ob vhodu se med sabo precej razlikujejo tako po zamisli kot po velikosti.

Pri razstavi, ki jo je podprlo ministrstvo za kulturo, sodelujejo Nena Gabrovec in Kaja Lipnik Vehovar, Samo Gašperšič, skupina Oloop, Dejan Pfeifer (Studio Drevo), Tobias Putrih, Klara Zalokar in Klemen Zupančič (Handmade in Moste), Arne Vehovar ter študenti fakultet za arhitekturo in družbene vede v Ljubljani.

Razstavljene izdelke, ki so večinoma unikati, unikati, druži material - les. Tega avtorji uporabljajo na različne načine in z drugačnimi izhodišči.

V Studiubotas, ki je razstavo pripravil v sodelovanju s trgovino VUD in zavodom Trajekt, pravijo, da je namen razstave tudi promocija slovenskih oblikovalcev oziroma avtorskih skupin in dodajajo, da se med posameznimi izdelki pletejo tudi druge vezi. Pohištvo Studia Drevo, reflektor Handmade in Moste, okrasna svetilka Čipkaraziskovanje druži raziskovanje izraznosti materiala - teksture, prosojnosti in barv, uporaba tradicionalnih slovenskih obrtniških načinov izdelave - mizarskih in pletarskih domačih obrti povezuje pohištvo Studia Drevo in okrasno svetilko Čipka, oživljanje kulturne dediščine prepoznamo v lesenih igračah in Vajenicah, vez med projektoma Minimalno stanovanje za mlade in Knjigobežnice pa je tudi družbeno angažirano sporočilo.

Razstavljeni izdelki so unikati oziroma nedefinirani predmeti, ki jim lahko končno obliko po svojem okusu določi vsak radovedni in igrivi obiskovalec s kombiniranjem. Prav raznovrstnost je po mnenju organizatorjev eden od adutov razstave, saj si želijo, da bi bile Vezi priložnost, prek katere bi razstavljalci navezali stik tako s širšim občinstvom kot tudi s kupci in potencialnimi vlagatelji.

Razstavo lesenih izdelkov so zasnovali Primož Fijavž, Martina Malešič in Anja Planišček, odprli pa so jo minuli petek. Do dneva slovenske kulture bo na ogled vsak delavnik, in sicer po urniku delovanja trgovin v Trstu: zjutraj do enih, popoldne pa med 15.30 in 19. uro.

PETER VERČ


Najbolj brano