Posvečeno njegovi največji muzi

Današnji, otvoritveni večer festivala Kino Otok bo posvečen Silvanu Furlanu. In Iti Rini, ki velja za prvo in edino pravo slovensko filmsko divo. Furlan jo je, ko je bila že skoraj pozabljena, ponovno odkril in vkoval med zvezde. Ob 21. uri bosta na sporedu Deklica s frnikulami (1997) in Erotikon (1929).

Pianist in skladatelj Andrej Goričar  Foto: Picasa
Pianist in skladatelj Andrej Goričar  Foto: Picasa

IZOLA >Na Manziolijevem trgu bo nocoj Silvanov zaliv. Tako se namreč imenuje sekcija, ki bo letos, ob Furlanovem letu, ki ga je razglasila novogoriška občina, še posebej obeležena. Prikazali bodo edini Furlanov avtorski film Deklica s frnikulami (1997), igrano - dokumentarno delo, ki govori o prvi slovenski filmski zvezdi Iti Rini. Zanj je Furlan prehodil Itine poti od Divače do Berlina in sestavil ta poetični dokumentarni utrinek o nenavadni življenjski zgodbi mlade lepotice iz Divače.

Ida, Ita, Tamara

V nedeljo, od 17. do 19. ure, bodo v Manziolijevi palači v sklopu festivala predvajali otroške in mladinske filme, ki so nastali s podporo Ustanove Silvana Furlana.

Ida Kravanja (1907-1979) z umetniškim imenom Ita Rina velja za znamenito divo nemškega in češkega filma 20. in 30. let minulega stoletja. S svojo edinstveno čutnostjo je blestela v praških, pariških in berlinskih filmskih studiih in (celo dvakrat) zavrnila vabilo v Hollywood. Furlan je Ito videl v treh podobah in jo tako tudi upodobil; kot Divačanko Ido, igralko in filmsko zvezdo Ito ter naposled Tamaro. Ita se je namreč leta 1931 poročila z Miodragom Đorđevićem, se preimenovala, prestopila v pravoslavno vero in se odločila, da se posveti družinskemu življenju.

V Furlanovem filmu izvemo tudi, da je Ito med zvezde izstrelil prav nemi film Erotikon, ki bo tudi na sporedu nocoj. Gre za nemi film češke produkcije in tedaj mladega, 27-letnega režiserjaGustav Machatýja, posnet leta 1929. Gre za zdaj že znamenito zgodbo, ko ... neke nevihtne noči na osameli postaji obtiči neznanec. Zamudil je vlak, zato ga pod streho, k svoji brhki in nedolžni hčerki, vzame železniški čuvaj. Postavni George, svetovljan in ženskar, dekle zapelje in naslednjega jutra izgine v neznano ... a njene misli se ves čas hrepeneče vračajo k prvemu ljubimcu in tisti vrtoglavi noči strasti.

Erotikon s spremljavo v živo

Erotikon bodo na Manziolijevem trgu predvajali ob živi klavirski spremljavi pianista in skladatelja Andreja Goričarja (na fotografiji), dolgoletnega hišnega pianista Slovenske kinoteke, ki je k filmu Erotikon prišel prav na povabilo Silvana Furlana. “Povabil me je, ko me je slišal igrati filmsko glasbo z orkestrom RTV in dirigentom Carlom Davisom v Cankarjevem domu. Skupaj z Miho Zadnikarjem sta me vprašala, če bi poskusil še v Kinoteki. Pred časom so tam že imeli pianista, Boruta Lesjaka, a ta je umrl in za njim je ostala praznina. Poskusil sem in ... že od leta 1996 spremljam Erotikon,” nam je povedal včeraj. Klavirsko spremljavo je sestavil sam, del je skomponiran, del pa prepušča improvizaciji. “K filmski glasbi pristopam različno, sta pa dva osnovna principa; prvi je, da z glasbo poudariš vsebino, z drugim pa k filmski atmosferi z glasbo dodaš,” pravi Goričar in na vprašanje, kako je doživel Erotikon, odgovarja: ”Film je pionirsko delo na področju filmske senzibiolnosti, eroticizma. Na prvi pogled zgleda kot moralna pripoved, a je daleč od tega. Zato tudi moja glasba deluje na vzdušju.” Kot zanimivost je še dodal, da je v svojo skladbo vključil temo nekaterih pesmi, ki so jih v dvajsetih, tridesetih letih posvetili Iti Rini in sta jih odkrila prav Silvan Furlan in Lilijana Nedić iz Slovenske kinoteke.

KLAVDIJA FIGELJ


Najbolj brano