Poslušajte na glas!

V nedavnem pogovoru za Primorske novice je kolovodja slovenske založbe Moonlee records, Novogoričan Miran Rusjan, povedal, da najraje dela z zasedbami, ki živijo na odru. Po zadetku v polno, izdaji zadnjega albuma beograjskih rock'n roll udrihačev in uživačev na odru Repetitor (Dobrodošli na okean), je pred kratkim založba na dan spravila še zadnja albuma brezkompromisnih Kamničanov Nikki Louder in vse bolj mednarodno prepoznavnih Makedoncev Bernays Propaganda.

...
...  

Obe zasedbi namreč v popolnosti zaživita in se razživita na odru. A preden se oglasita v naši bližini, ju velja na domačem predvajalniku naviti čim glasneje in jima prisluhniti. Kamničane Nikki Louder je, kot marsikateri obetavni slovenski bend, ki ga ni strah zaviti na alternativna stranpota, izstrelil Študentski maraton Radia Študent leta 2008. V pičlih petih letih so ustvarili tri “celovečerne” albume in single, leta 2010 so v samozaložbi izdali tudi album na že pozabljenem formatu - kaseti, vseskozi pa ostali zvesti bolj “milozvočnemu” noiserskemu zvoku. V predhodnih delih so ustvarili hreščeč in surov zvočni pejsaž, v svojih skladbah pa niso zapadli v repetitivne tone, kot se rado zgodi marsikateremu postpunkovskemu noiserskemu začetniku. Še več, Kamničani so svoj zvok na zadnji plošči Golden Men še bolj izpilili, a ohranili pristen garažni prizvok.

Zasedba Bernays Propaganda, ki prihaja iz Skopja in si je ime sposodila pri očetu stikov z javnostmi Edwardu Louisu Bernaysu, je trenutno najuspešnejša zasedba z območja bivše Jugoslavije. Trenutno se potika na evropski turneji, ki jo je ponesla vse do Skandinavije. V svoji predhodnih izdelkih so se člani pogumno spogledovali z novovalovskimi “vižami” 80. let, kjer so diskoidne ritme križali z glasnimi kitarami, na zadnjem izdelku Zabraneta planeta pa so svoj zvok zaostrili in se poklonili svojim izvorom. Preden so se združili v Bernays Propagandi, so se namreč kalili v punk in hardcore vodah. Kritiki so si enotni v hvalisanju spevnega vokala frontmanke Kristine Gorovske, a glede na zelo angažirana, protikapitalistična besedila bi se prilegal bolj oster vokal, nekaj podobnega nepredvidljivi pevki zasedbe Analena. Vokal Gorovske je tako precej bližje Beth Ditto iz ameriške zasedbe Gossip. Če so Bernays Propaganda poprej uspešno križali zvok Gang of Four, Fugazi in se celo nagibali k funk zvoku, so se na Zabraneta planeta precej razjezili. Uigran dvojec basa in kitare je še čvrstejši in bolj dinamičen kot na prejšnjih albumih, njihovo linijo pa prečijo zahtevnejše, bolj aharmonične kitarske distorzije. Presenečenje za stare privržence Bernays Propagande in nedvomno prava pot evolucije njihovega zvoka.

BILJANA PAVLOVIĆ


Najbolj brano