Poslovila se je Doris Lessing

V starosti 94 let je umrla Doris Lessing, dobitnica Nobelove nagrade za književnost leta 2007. Njena knjiga Zlata beležnica (1962) velja za klasiko feministične literature.

V starosti 94 let je umrla Doris Lessing, dobitnica Nobelove nagrade za književnost leta 2007
V starosti 94 let je umrla Doris Lessing, dobitnica Nobelove nagrade za književnost leta 2007 

LONDON > "Delati zanjo je bil privilegij in vsi jo bomo neizmerno pogrešali," je sporočil njen dolgoletni prijatelj in agent Jonathan Clowes. Dodal je, da je umrla mirno v zgodnjih jutranjih urah.

Lessingova se je leta 1919 kot Doris May Taylor rodila v Kermanšahu v današnjem Iranu. Njen oče je bil britanski častnik, ki se je kasneje z družino preselil v Južno Rodezijo, današnji Zimbabve. Afrika je bistveno zaznamovala pisateljico in njeno delo.

Leta 1939 se je poročila s kolonialnim častnikom Frankom Wisdomom, s katerim je imela dva otroka, ločila pa se je leta 1943. Ponovno se je poročila leta 1945, takrat z izgnanim nemškim komunistom Gottfriedom Lessingom, in imela z njim sina. Ločila sta se leta 1949.

Ko se je preselila v London, je Lessingova otroka iz prvega zakona pustila pri njunem očetu, zadnjega pa je vzela s sabo. Prvi književni uspeh je dosegla leta 1950, leto po tistem, ko se je nastanila v Angliji in s seboj v prtljagi prinesla roman Trava poje na temo rasnih razmer v Afriki.

Proti svoji volji je leta 1962 postala utelešenje feminizma, ko je izšlo njeno najbolj znano delo Zlata beležnica. Švedska akademija, ki podeljuje Nobelove nagrade, je to delo razglasila za "pionirsko delo", ki "spada med prgišče knjig, ki so oblikovale pogled na odnos med moškim in žensko v 20. stoletju". Lessingova se je od feminističnega gibanja distancirala.

Sicer je vsebina njenih romanov zelo pestra - od napol avtobiografskih afriških izkušenj do socialnih in političnih bitk, psiholoških trilerjev do znanstvene fantastike.

STA


Najbolj brano