Pošast zmagala v Motovunu

Na festivalu v Motovunu so nagrado propeler za najboljši film podelili španskem celovečercu La plaga (Pošast) režiserke Neus Ballus. Zmagovalec puljskega festivala Obrana i zaštita (Obramba in zaščita) režiserja Boba Jeličića pa je osvojil nagrado Bauer za najboljši regionalni film.

MOTOVUN > Ballusova je po prepričanju žirije za glavno festivalsko nagrado postregla z “edinstveno in posebno mešanico realnosti in fikcije, katere rezultat je izjemna meditacija nad življenjem in mojstrsko portretiranjem nepozabnih likov”.

V sedemčlanski žiriji za nagrado Bauer je bil tudi slovenski režiser Metod Pevec, žirija pa se je za Jeličićev celovečerec odločila tudi zaradi “izjemnega portretiranja značajev, narativne konsistentnosti ter doslednosti v konceptu in estetiki”.

Nagrada združenja filmski kritikov Fipresci je na letošnji, 16. izdaji festivala pripadla celovečercu Hči (I Kori) grškega režiserja Thanosa Anastopoulosa, medtem ko je njegov rojak Christosu Nikou v konkurenci kratkih filmov zmagal s filmom KM.

Častni gost letošnjega festivala je bil iranski filmar Mohsen Makhmalbaf, ki prejel nagrado maverick, namenjeno režiserjem, ki “s svojo individualnostjo, svobodnih duhom in inovativnostjo širijo meje filmskega izraza”. Makhmalbaf je poznan tako po svojih filmih kot po spopadih z iranskimi oblastmi. V domovino se ne sme vrniti, zato je filme snemal že v šestih državah.

Med gosti festivala je bil tudi avstrijski režiser Ulrich Seidl, ki je predstavil svojo provokativno trilogijo Paradiž.

Od sobote so na najbolj znanem “hribu filmov” predvajali približno 90 filmov iz 29 držav, od tega v glavnem programu 20 celovečercev.

STA


Najbolj brano