Polnokrvno - brez not, brez mej

Festival lutkovnega in uličnega gledališča Puf - Lutke brez meja je v ponedeljek doživel tudi svečano otvoritev. Ulični gledališčniki so skupaj s 105 članskim mednarodnim orkestrom Etnohisteria okupirali staro mestno jedro, za hip oživeli mrtvo Kidričevo in napovedali festival Histeria, ki se jutri začne v Gračišču.

KOPER > Sončni zahod je v oranžno barval dogajanje ob koprski plaži, ko je pozornost najprej pritegnilo pisano elastično platno, poligon za performans La Formelastica italijanskih ustvarjalcev Molino Rozenkranz. Po njihovi predstavi so kajpada platno nemudoma zavzeli otroci, medtem pa je na drugi strani obmorskega prizorišča številčno občinstvo pritegnila plesna predstava; minule dni so jo v Gračišču pripravili udeleženci delavnice Gibnoza. Zasedba, ki spremlja plesalce, je iz minuto v minuto dobivala več članov, in kmalu je postalo očitno, da so prizorišče zavzeli člani mednarodnega orkestra Etnohisteria, ki se je tudi letos v nekaj dneh sestavil na gračiški delavnici Etno Histria.

Več kot sto glasbenikov, ki so se jim pridružili še plesalci, gledališki igralci, udeleženci delavnice commedia dell'arte, in smešna nora družina na hoduljah iz češkega gledališča Kvelb, so od morja krenili proti središču mesta. Z glasbo in plesom so zavzeli mrtvo Kidričevo ulico, na okna priklicali redke domačine, ki niso skrivali navdušenja nad nalezljivo vedrino pisane glasbene povorke.

Na koncu so glasbeniki osvojili še Titov trg in tam priredili koncert, ob katerem je ravnodušnost nekaj nemogočega. Mešanje vplivov ljudskih godb od vsepovsod - od Čila do Rezije, od Irske do Moldavije, in vsega vmes - in iskrena predanost udeležencev vsakič ustvarita neponov-ljivo magijo.

“Kar slišite, smo se naučili drug od drugega, brez not. Tako kot vselej, smo v Gračišče privabili glasbene prijatelje iz različnih koncev Evrope in sveta, in v nekaj dneh pripravili program, ki ga lahko slišite samo te dni. In nikoli več,” je zbranim pojasnil Matija Solce, oče orkestra, ki je včeraj nastopil tudi v Piranu.

Danes pa bo Etnohisteria najprej nastopila pred Centrom za tujce v Postojni, s čimer bo podprla aktiviste, ki nasprotujejo “obravnavi migrantov kot manjvrednih ljudi” in bo skupaj z njimi zahtevala zaprtje tamkajšnje ustanove, zvečer pa bo v Ljubljani na festivalu Sanje med bralce pospremila novo zbirko misli in verzov Srečka Kosovela, naslovljeno Človek. Orkester bo med četrtkom in soboto znova doma, v Gračišču, kjer bo tretjič zaživel gozdiček Cantalone v njem pa festival Histeria.

MAJA PERTIČ GOMBAČ


Najbolj brano