Poljubljena na vrhu

Kdo ne bi bil vesel, če bi se na lestvici najbolj predvajanih skladb znašel pred Adelino Rolling in the Deep? Na včerajšnji predstavitvi najpogosteje predvajanih skladb na slovenskih radijskih postajah v letu 2011 so se vrha lestvice najbolj veselili Tabu, ki so po podatkih zavoda IPF za seboj pustili ne le Adele, temveč tudi Pink, Bruna Marsa, Rihanno in Lady Gaga.

 Skladba Poljubljena skupine Tabu je postala najbolj predvajana skladba v letu 2011 Foto: Maja Pertič Gombač
Skladba Poljubljena skupine Tabu je postala najbolj predvajana skladba v letu 2011 Foto: Maja Pertič Gombač

LJUBLJANA> Zavod IPF, kolektivna organizacija za uveljavljanje pravic izvajalcev in proizvajalcev fonogramov, je lestvico prvič javnosti predstavil lani. V letu 2010 se je med prvih dvajset najpogosteje predvajanih skladb od slovenskih izvajalcev uvrstila zgolj Nina Pušlar - njena skladba Slečeno srce je zasedla 16. mesto. Na lestvici 2011 pa na prvem mestu kraljujejo Tabu s skladbo Poljubljena (da, tista iz reklame mobilnega operaterja), na tretjem in četrtem mestu produkciji Aleša Vovka - RaayaTo je moj dan zasedbe Tangels s Katayo in Ladadidej pevke April, na osmem pa je Bilbi s superhitom Hvala za vijolice. Poleg Tabujev je nagrado prejela tudi založba Menart, pri katerih skupina izdaja svoje plošče od leta 2000, ko so poslušalce osvojili z istoimensko ploščo, takrat še s pevko Nino in skladbama Dobra vila in Lahko sem srce.

Celovit prikaz

Tudi sicer je bilo v letu 2010 med stoterico zgolj 19 domačih skladb, v 2011 pa 32, torej skoraj tretjina. “Lestvica nastaja vse leto. Zavod pridobiva podatke mesečno od 57 radijskih postaj, jih obdeluje, tako lahko naši člani, upravičenci do nadomestil za uporabo fonogramov, spremljajo kako pogosto predvajajo njihove skladbe,” je na včerajšnji tiskovni konferenci dejal Gregor Štibernik, direktor zavoda IPF, kjer so prepričani, da je zaradi njihove metode dela, preglednosti in dostopnosti podatkov ta lestvica edini transparenten in celovit prikaz predvajanja glasbe pri nas.

“Vedeli smo, da jo radi poslušajo, da se veliko vrti, strah nas je tudi bilo, da bi jo preveč vrteli in bi šla komu na živce, a česa takega nismo pričakovali,” nam je po razglasitvi zaupala Tina Marinšek, ki “se piše Tabu” od leta 2007. Mnogi so jo spoznali tudi kot iskreno sodnico v oddaji Misija Evrovizija, kar pa po njenem mnenju ni posebej vplivalo na izid: “Toliko, kolikor je pripomoglo k predvajanju, je verjetno tudi koga odvrnilo od poslušanja. Tako dobiš več prijateljev, pa tudi sovražnikov, saj ne moreš nikoli biti vsem všeč.” Na vrhu lestvice so se Tabuji in Bilbi, sicer tudi ljubljenci domače glasbene kritike, znašli v družbi Tangels in April, ki sodijo v glasbeni svet komercialne, redkokdaj tudi kakovostne glasbe glasbe. “To je Raayevo delo, ki očitno tudi dobro dela, a gre za drugo zvrst,” komentira pevka. “Tabuji smo zmeraj delali glasbo iz sebe. Izi (Iztok Melanšek, op. a) je napisal svetovno besedilo, ki je očitno mnogim prišlo do živega in so se z njim lahko poistovetili. Naredili smo tudi dobro muziko, tako da je v sodelovanju z Žaretom Pakom nastala tudi skladba Poljubljena. Tega nismo počeli z nobenim posebnim namenom in smo zato zelo veseli.”

Spodbuden trend

“Trend, da je vse več slovenskih skladb med najbolj predvajanimi, nas veseli. Morda ga lahko pripišemo tudi večji osveščenosti radijskih urednikov ali patriotizmu, da se torej dobra slovenska glasba vrti večkrat, na drugi strani pa ima morebiti vpliv tudi interes založnikov,” pravi Boštjan Dermol,pevec skupine Nude in predsednik sveta IPF, ki obenem priznava, da najbolj predvajana glasba ni nujno tudi najkakovostnejša.

MAJA PERTIČ GOMBAČ


Najbolj brano