Pokojni in sodobni Primorci na enem mestu

Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper in Goriška knjižnica Franceta Bevka sta v sodelovanju z vsemi splošnimi knjižnicami na Primorskem v preteklih mesecih oblikovali spletni biografski leksikon znanih Primorcev in Primork, ki ga najdete na spletnem naslovu www.primorci.si.

   Spletni biografski leksikon znanih Primorcev trenutno obsega 400 vpisov pomembnih osebnosti, ki so s svojim življenjem in delom zaznamovale ta prostor
Spletni biografski leksikon znanih Primorcev trenutno obsega 400 vpisov pomembnih osebnosti, ki so s svojim življenjem in delom zaznamovale ta prostor  

NOVA GORICA, KOPER> Ideja za pripravo spletnega biografskega leksikona Primorci.si se je pri snovalcih porodila že leta 2010. “Takrat so Gorenjci pripravili svoj spletni biografski leksikon gorenjci.si. Škoda bi bilo oblikovati le zbir goriških osebnosti, zato smo se povezali z osrednjo koprsko knjižnico in zagnali skupni projekt,” se začetkov spominja Irena Škvarc, koordinatorka portala iz Goriške knjižnice Franceta Bevka.

Vse primorske knjižnice zavihale rokave

Spletni biografski leksikon znanih Primorcev in Primork www.primorci.sibodo danes ob 11. uri predstavili v Goriški knjižnici Franceta Bevka, v četrtek ob isti uri pa še v Osrednji knjižnici Srečka Vilharja v Kopru. S tem želijo snovalci k sodelovanju povabiti tudi druge ustanove in posameznike, ki bi z idejami pripomogli k čim bolj bogati zbirki Primorcev, ki so kakorkoli zaznamovali ta del Slovenije.

Sodelovanje Obalno-kraške in Goriške regije se je nadaljevalo v letu 2011, ko sta knjižnici pridobili enak računalniški program za pripravo leksikona, kot ga uporabljajo Gorenjci. “To se nam je zdelo smiselno, ker bo morda nekoč prišlo do združitve vseh tovrstnih regijskih spletnih biografskih leksikonov v skupnega nacionalnega,” je povedala Škvarčeva. “Lani pa smo poskrbeli za postavitev portala, opredelitev definicij (območje, osebe, dejavnosti), za testne vnose, pri katerih smo sodelovali s Knjižnico Cirila Kosmača Tolmin, in dorekli navodila za vnašanje. Oktobra smo portal predstavili primorskim splošnim knjižnicam in jih povabili k sodelovanju. Odzvale so se prav vse primorske splošne knjižnice, ob njih pa tudi obe slovenski knjižnici v Italiji - Narodna in študijska knjižnica Trst ter Feiglova knjižnica v Gorici,” še poudarja.

Tudi gostilničarji so imeli pomembno vlogo

Portal primorci.si, spletni biografski leksikon znanih Primork in Primorcev, v katerega so vključene osebnosti, ki so (bile) rojene na Primorskem, tukaj živele, se šolale, predvsem pa s svojim delom zaznamovale razvoj domačega kraja in pokrajine v preteklosti in sedanjosti, je svojo prvo objavo doživel 7. februarja letos, tik pred kulturnim praznikom.

Šteje že več kot 400 vnosov različnih pokojnih in sodobnih pisateljev, pesnikov zgodovinarjev, novinarjev, slikarjev, glasbenikov, arhitektov, duhovnikov, znanstvenikov, raziskovalcev, učiteljev, gospodarstvenikov, politikov, športnikov, pa tudi trgovcev, gostilničarjev, pekov, kmetov ... Ne glede na zgodovinske meje Primorske so v leksikonu zajete osebnosti s širšega območja regije. “Portal nastaja sproti, tako da njegova vsebina nikoli ne bo dokončna. Že sedaj je veliko zanimanja za portal, ker bi marsikdo rad svoje dosežke objavil, zato menimo, da bo projekt zelo uspešen. Ni namenjen le pokojnim Primorcem, ampak tudi še živečim in aktivnim, ki so kakorkoli zaznamovali ta prostor,” razlaga Luana Malec iz osrednje koprske knjižnice.

Interaktiven portal za vse

Pri oblikovanju portala je v zadnjem letu aktivno sodelovalo 15 ljudi, levji delež pa so s testnimi vnosi opravili v tolminski knjižnici, zaradi česar se kar tri četrtine vnosov nanašajo na osebnosti iz severnega dela Primorske. Znani Primorci so na portalu razvrščeni po abecedi - po priimku ali po imenu, nahajajo pa se tudi na drugih podstraneh. Najdete jih lahko pod zadnjimi vnosi, v rubriki Rojeni v tem mesecu ali Naključne osebe. Razvrščeni so tudi po poklicih in dejavnostih ter kraju, v katerem so delovali. “Idealen pripomoček pri pripravi portala nam je seveda bil Primorskih biografski leksikon,” poudarja Irena Škvarč. Poleg Gorenjcev in Primorcev imajo takšen leksikon tudi Notranjci in Pomurci.

“Predloge, koga naj še vnesemo v najnovejšo pridobitev Primorske, nam lahko posreduje vsakdo prek enostavnega obrazca na portalu,” še dodaja Luana Malec.

ANA CUKIJATI


Najbolj brano