Poklon vsem godcem

Zasedba Volk Folk, v kateri pojejo in godejo Romeo, Gregor in Nina Volk, je posebna skupina. Nedvomno so najbolj reprezentativna etno godčevska skupina z bistriškega konca in širšega območja Brkinov. Kljub zavidljivi glasbeni kilometrini in velikemu ugledu, ki ga že več kot desetletje dosegajo v strokovnih krogih in med ljubitelji ljudske glasbe, pa so prvenec izdali šele pred nedavnim.

Volk Folk (Gregor, Nina in Romeo Volk) so zgoščenko U prvega premierno predstavili na festivalu Godibodi Foto: Bojan Stepančič
Volk Folk (Gregor, Nina in Romeo Volk) so zgoščenko U prvega premierno predstavili na festivalu Godibodi Foto: Bojan Stepančič

ILIRSKA BISTRICA>

Prvenec zasedbe Volk FolkU prvega je izšel pod okriljem Glasbene zadruge Celinka, premierno pa so ga predstavili pred dvema tednoma v okviru petega mednarodnega festivala avtorske in etno glasbe Godibodi.

V bogati knjižici, ki je priložena zgoščenki, člane skupine in njihovo zgodbo predstavi Jasna Vidakovič. Muzikologinja, dolgoletna radijska redaktorica za ljudsko glasbo, je izvrstna poznavalka bistriške skupine, ki je svoje bogastvo pesmi in viž nasledila od svojih prednikov: “Poleg izjemne muzikalnosti in spoštovanja tradicije jih odlikuje pošten odnos do dediščine. Njihovo muziciranje ni namenjeno samo odrskemu nastopanju, pa tudi ne samo muzejskemu ohranjanju izročila. Ker igrajo predvsem sebi v veselje in za svojo dušo, je v njihovi glasbi polno življenja, živahnosti pa tudi liričnosti. Volk Folk so pristni nadaljevalci godcev in pevcev v vrsti treh glasbenih generacij, uvrščajo pa se med današnje najboljše glasbene poustvarjalce slovenskega glasbenega izročila,” meni Vidakovičeva.

Pokojni stari oče Slavko Volk (1932-2005) je s šestnajstimi začel nastopati kot bobnar (bubnist) skupaj z ujcem in bratom, pozneje pa je godel v skupini vaških godcev Stari Bukovčani. Ljubezen do ljudske glas je prenesel na sina Romea, sicer učitelja likovne in tehnične vzgoje, ta pa na hčerko Nino in sina Gregorja. Romeo, duša družinskega tria, igra kontrabas, okarino in nekatere druge instrumente. Nina je profesorica klavirja na bistriški glasbeni šoli in je ena redkih, ki v Sloveniji igra na strunski oprekelj, izvrstno pa ji gre od prstov tudi diatonična harmonika, “plonerica.” Gregor je študent in igra violino, okarino in boben. Vsi trije Volki pa tudi pojejo.

Plošča U prvega je nedvomno po svoji vsebini, dodani knjižici in kakovostnih posnetkih skupine nadomestila zamujeno in jo bodo vsi ljubitelje tovrstne glasbe z veseljem poslušali. Tudi naslov zanjo so našli - doma: “Ob praznovanju godu vaškega farnega zavetnika, ki mu pri nas pravimo shod ali opasilo, se je v nekaterih vaseh do danes ohranila obredna plesna prireditev 'u prvega'. Ta ples je bil namenjen mladini, ki je šla takoj po praznični maši v spremstvu godcev na plesišče,” izbiro naslova pojasnjujejo Volki.

Vseh 17 skladb s plošče, bodisi instrumentalnih, bodisi vokalnih ali pa zapetih ob spremljavi glasbil, je doma iz ožjega in širšega območja Ilirske Bistrice: “Vse skladbe na zgoščenki so takšne, kot so se ohranile v našem domačem okolju. Nekatere so igrali in peli tudi naši sorodniki, druge sovaščani, tretje muzikanti iz sosednjih krajev. Zato naj bo U prvega poklon vsem godcem in pevcem, znanim in neznanim, ki so oblikovali glasbeno izročilo.

O vseh pesmih, ki so na kratko predstavljene, preberemo lahko podatke, od kod izvirajo in kdo so bili ljudje, ki so jih ohranili. Po vsem zapisanem ne preseneča mnenje etnomuzikologa, prof. dr. Svanibora Pettana, ki je v knjižici, priloženi plošči, med drugim zapisal: “Diskografski prvenec družinske skupine Volk Folk je dolgo pričakovana pridobitev za tiste, ki jih z veseljem in spoštovanjem spremljamo že več kot desetletje in dragoceno odkritje za tiste, ki jih bodo začeli spoznavati.

TOMO ŠAJN


Najbolj brano