Poklon slikarju Rudiju Skočirju

Nocoj ob 18. uri se Idrijčanom obeta poslastica: predstavitev izjemne monografije o slikarju Rudiju Skočirju, razstava njegovih zadnjih v Parizu nastalih del in pogovor z njim.

 Rudi Skočir (fotografija je vzeta iz Monografije) se bo Idrijčanom predstavil nocoj ob 18. uri Foto: Saša Dragoš
Rudi Skočir (fotografija je vzeta iz Monografije) se bo Idrijčanom predstavil nocoj ob 18. uri Foto: Saša Dragoš

IDRIJA > Ni veliko tako odmevnih in samosvojih slikarjev, kot je primorski Rudi Skočir. Še manj jih ima monografijo, ki bi njihovo delo predstavila tako celovito in iskreno, kot jo pravkar izdana o Skočirju. Založba Bogataj bo nocojšnjo predstavitev pospremila z razstavo slik, ki jih je v minulih mesecih ustvaril v Parizu.

Če pariška dela začenjajo nov Skočirjev slikarski opus, je knjiga bogato objela vse dosedanje. Predstavlja ga kar na 350 straneh velikega formata. V pogovoru, ki ga je s slikarjem, ilustratorjem, grafikom, predvsem pa človekom izjemnih življenjskih izkušenj in preizkušenj, opravila Nelida Nemec, se iskreno razgalja in navdihuje.

Prvemu delu intervjuja (preveden je tudi v angleški jezik), sledijo reprodukcije najboljših slik in ilustracij po prepletajočih se slikarjevih obdobjih. Od začetnih iskanj po letu 1974, preko Rojenic in Sojenic, rudarjev do najnovejših ženskih figur z jabolkom in rajskimi vrtovi se razkriva šest zaokroženih opusov. Drugemu delu intervjuja sledijo ilustracije, s katerimi je doslej opremil 57 knjig po vsem svetu.

Z obojim je monografija vsebinska in oblikovalska perfekcija in monumentalni poklon Skočirju. Zaključuje z njegovimi 97 samostojnimi in še več skupinskimi razstavami in množico priznanj, ki jih je za svoje delo dobil umetnik, po rodu iz Kamna pri Kobaridu, od lani pa častni občan občine Idrija. Pravzaprav zaključuje Skočir sam, rekoč: “Moj namen v tej knjigi je bil preprost: želel sem deliti lepoto z vami. Upam, da bo lahko vsak od vas začutil nekaj te.”SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano