“Poklon bitjema, ki sta zaznamovali moje življenje”

Na velikem odru ljubljanske Drame bodo v soboto, 29. septembra, predpremierno predvajali novi slovenski celovečerni film Deklica in drevo Vlada Škafarja. Režiser je glavni vlogi namenil igralkama Štefki Drolc in Ivanki Mežan.

Vlado Škafar in glavni igralki Foto: Daniel Novakovič/Sta
Vlado Škafar in glavni igralki Foto: Daniel Novakovič/Sta

LJUBLJANA> Na novinarski konferenci je Vlado Škafar dejal, da je film poklon igralkama - “bitjema, ki sta zaznamovali njegovo življenje”. Za film si je Škafar sposodil Prešernov citat “Moja posoda tvojega imena”, pri čemer je njegovo delo le “posoda” za imeni velikih umetnic, je pojasnil.

Režiserja je Ivanka Mežan prepričala v filmu Matjaža KlopčičaCvetje v jeseni, Štefka Drolc pa v Klopčičevem filmu Na Papirnatih avionih. Zato je film, tako Škafar, obenem tudi poklon Klopčiču.

Mežanova se je prvič znašla brez teksta in naloge

Za Mežanovo je bil film velika preizkušnja, saj se je prvič znašla brez teksta in naloge. Morala je podati svoje spomine brez vnaprej določenega besedila, kar po njenih besedah predstavlja veliko tveganje.

Podobno je tudi Drolčevo snemanje navdajalo z občutkom odgovornosti. “Napotkov ni bilo veliko, režiser nama je pustil veliko svobode, zato ne vem, kako bodo gledalci sprejeli ta film,” je dejala.

Film v govori o minljivosti, vendar to tudi presega, je poudarila Mežanova in poudarila režiserjeve besede: “Mislil sem, da delamo film o minevanju, zdaj vidim, da smo naredili film o tistem, ki ne mine.”

Film je sooblikovalo pet “Škafarju pomembnih žensk”

Celovečerec, ki so ga snemali v Beli krajini, v ospredje postavlja pogovor in obujanje spominov Drolčeve in Mežanove pod velikim hrastom. Po Škafarjevih besedah celovečerec ni niti dokumentarni niti igrani film. “Snemal sem film, kakšne označbe bo dobil pozneje, pa ni več moja stvar,” je poudaril.

Film, ki je nastal v produkciji Gustav Filma, je sooblikovalo pet “Škafarju pomembnih žensk”. Poleg Drolčeve in Mežanove nastopata še Helena Koder in Joni Zakonjšek, literarne navdihe pa je režiser iskal pri Bredi Smolnikar.

Film je uvrščen v tekmovalni program Festivala slovenskega filma.

STA


Najbolj brano